tirsdag 11. september 2012

Bursdag i paradiset

I går hadde jeg storopprydding- i nattbordskuffen. Og det er mye som kjæm fram når snøen forsvinn- eller rasket, eller ja , dere aner ikke hva det var alt som befant seg der. Tre par utgåtte solbriller, for eksempel. Og tre par andre briller, som ikke kan brukes av noen, for så skjevt ser jeg på verden, at de ikke er arvbare.

Men jeg fant skatter også, ved siden av ei dropseske med fullt brukbare drops,  fant bilder, og blant dem, bildet jeg har lett etter siden tidlig i sommer. Det var fra en av mine bursdager i paradisets hage. Mormor og morfars hage. Jeg husker så godt lukta derfra. Det var lukta av peoner og sølvbusk. Av solbærbusker og rips. Og jord. Og gress. Av lykke!

Siden jeg er født midt på sommeren, feiret jeg oftest bursdagen min i  Leirvika. Kanskje dette var femårsdagen min? Disse bursdagene blander seg sammen til en eneste stor fest, med besteforeldre og finvær, nabounger, søskenbarn og fine gaver. På dette bildet er det meg som sitter lengst til høyre, ellers er det Bjørg og, Reidar, Trygve Olav og Per Morten. Ser dere den fine hagestolen ? Morfar laget et helt møblement, de var malt i rødt og blått ig veldig fine.  På dette bildet har mamma laget hatter til oss av kreppapir, de fikk det til før McDonalds også!

Vi ser så vidt mormor, men ellers er de voksne skjult av greinene. Var det denne sommeren at farmor og farfar kom, og at det underlig nok, i ellers nokså fuktige Leirvika, var tørke? Da de store jentene fra Haugen kom ned i Skalbekkjen (trodde det hadde med skall å gjøre, jeg visste jo ikke at rd går over til tjukk l i enkelte dialekter). Midtisøstra trodde det var Kjerringa med staven som vaska klær i bekken.Sjuårsdagen feiret jeg også i Leirvika, da er jeg sikker på at Hjørdis og Sofie, Reidun og Arnhild var der. Kanskje flere også. Og jeg fikk minnebok og mateske, blant annet.

Morfar, det var han som stod for innkjøpene,  kjøpte fine gaver i krus til meg, ei skål, en mokkakopp, en vase. Fantastiske gaver, han skjønte nok hvem jeg var. Jeg tror det var på seksårsdagen min at jeg fikk penger også, i tillegg, og mamma foreslo at jeg skulle gå på butikken og kjøpe en likedan kopp som den jeg hadde fått av mormor og morfar. Det var en mokkakopp fra Porsgrunn, gull og svart på hvitt. Veldig fin, men da gjorde jeg et selvstendig, og modig valg, til og med: jeg kjøpte meg fiskestang. Tja, kanskje pappa hjalp meg å velge. I alle fall, en tilleggslidelse var født. Jeg elsker fremdeles å fiske.

Minnet er lite å stole på, men så kan man stole på det likevel, tror jeg. Når det kommer til stemninger, opplevelser, glede. Jeg husker faktisk bare to ganger det regnet på alle disse somrene  jeg var i Leirvika. Den ene gangen hadde jeg nye tøysko, som jeg fikk av gammelonkel Olav, Amerikaonkelen, med dollarbelte på magen- helt sant, jeg tøyser ikke. Men du og du så gavmild. Ja, jeg hadde nye tøysko, og da jeg gikk gammelveien fra Fagerheim til Sjølstad, begynte det å regne i Almlia, og da ble jeg klissvåt. Den andre gangen det regnet, lå vi i høyet inne på låven, og hørte at regnet trommet mot bølgeblikktaket. Forresten, det regna en dag til, da satt Reidar og jeg og i fjøsgangen og fingerhekla minst hundre meter med snøre. Kunne være kjekt å ha. Det regnet helt sikkert flere ganger, klart det gjorde! Men jeg husker bare at det var fint vær, et solskinn som varte fra sommer til sommer.  Dette bildet forteller nettopp om det. Det var slik det var for oss barn- for meg som barn i alle fall.

Yesterday I tidied my bedside drawers, and there were a lot to be found. A lot of rubbish, of course, Three pairs of sunglasses, that I cannot use anymore, because they are customized to my eyes, and they have changed so much I have to buy new once every couple of years. And I found treasures! A photo that I have been seeking for the entire summer, among them. It is from one of my birtdays, my fifth or sixth, in my grandparents garden, from my childhoods paradise!

Look at the picture! You can see me, my sister and my cousins. And my grandmother. My mother has made hats for us, paper hats. I was a very happy child, as you can see I had reason to be!
Jeg har lekt litt med det første og det andrebildet, det tredje er slik fargene er på bildet nå
I have altered the first and the second picture a little

13 kommentarer:

 1. This is a great photo! Love those hats you mom made! You all look so cute sitting there at the children's table in your party dresses. My childhood was very happy too. Lots of good memories for us both.

  SvarSlett
 2. Vel, jeg var vel ikke påtenkt, engang, da dette bildet var tatt. Eller, når jeg tenker etter,så var jeg kanskje det, men i tilfelle, bare så vidt. Men somrene hos mormor og morfar, husker jeg. De fleste dagene husker jeg som solfyllte og varme, men også noen med regn og torden. Snekkarstu`loftet var et supert sted å være når det regnet. Med tønne til bord, og markblomster i en gammel tekanne. Regnet trommet så fint på taket. Vi spilte kort. Mattis, gris og slikt, og hadde det artig.  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis det var femårsdagen min, var du påtenkt, eller satt til heving til og med, var de seksårsdagen min, var du jo der, kanskje ved voksenbordet? Ja, det var sant, det regnet jo da vi satt på snekkarstuloftet og spilte kort, ja. Merkelig, jeg er ikke helt etterrettelig, vil bare huske sola, tydeligvis.

   Slett
 3. Glemte å undertegne; lillesøster

  SvarSlett
 4. Herlige minner og herlige bilder. :-) Takk for at du delte. :-) Blir helt nostalgisk her jeg. Så koselig med de hattene. :-) Og alt det andre. :-)

  ha en fin dag

  SvarSlett
 5. Såå fine bilder og vakre minner, blir revet med:)

  SvarSlett
 6. Du har herlige barndomsminner Lise -og en ganske stor nattbordskuff (;

  ...og det ser ut som der var det virkelig paradis!

  SvarSlett
 7. Godt at du er tilbake!
  Har savnet deg, vet du :)

  For et fantastisk minne du har.
  Jeg husker ingen av mine bursdager,- eller, jeg husker at jeg fikk dukkevogn da jeg ble seks. Det hadde ikke søstrene mine, så jeg fikk nesten dårlig samvittighet.
  Men jeg husker at jeg syns det var fint når det duskregnet når vi var på ferie på Nesje, for da tok bestefar på seg fiskehatten og så rodde vi ut i den gamle roboten og fisket.
  Så der har vi en felles interesse!

  SvarSlett
 8. Herlig bilde og ditto fortalt, Lise B. Det kan late til at bloggtørken er over for denne gang for deg også. Ingen tvil om at gleden ved å fortelle stadig er til stede! :D

  SvarSlett
 9. this is such a wonderful picture - you must be very happy that you find it!
  thank you very much for your offer!! I think about it! :-) mano

  SvarSlett
 10. What a wonderful image the hats are really cute what luck to have found it.

  Helen :)

  SvarSlett
 11. Ja, det var alltid fint sommervær da man var barn! Rart med det ;-D
  Hatter av kreppapir rakk til og med jeg å stifte bekjentskap med på begynnelsen av 80-tallet, i gamledager. Tenk, om ikke lenge må jeg fortelle historier fra gamledager. Mamma er 19 år eldre enn meg, og jeg husker det var facinerende å høre om urtiden, da hun var ung.

  Ha en fin uke, med eller uten hatt av kreppapir! Mon tro hva man bruker det til i nåtiden? Minns Åkken Bom hadde ei bukse av kreppapir.

  SvarSlett
 12. Herlige bursdagsbilder og fin historie. Du, den butikken i Amsterdam har jeg ikke adr. på. Men kanskje du finner det ut om du googler butikknavnet som står på skiltet. Heldige deg som skal til Amsterdam til våren.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!