fredag 31. desember 2010

Gnav

Her om dagen inviterte vi til julemat og gnav, og vi fikk huset fullt. Faktisk så mange at vi måtte vente til det ble litt sent, så noen hadde gått. Først da var vi få nok til å samle oss rundt spisebordet, da var vi bare 10-12 stykker igjen. Det har blitt en tradisjon etterhvert dette, at vi spiller gnav i jula. Og ikke bare det, jeg tror nesten vi har vært litt trendsettere (hehe) i vennekretsen når det gjelder gnav, det er flere av våre venner som også har kjøpt seg gnav.

Spillet er ikke mer utfordrende enn at det går fint an å spille til og med utpå kvelden, og har du stort nok bord, kan man godt være 20 personer. På den annen side trenger du strengt tatt ikke bord heller, man kan sitte godt i sofaen også. Men dess flere spillere, dess mindre pott til hver. I potten har vi ti-øringer, men de er jo ikke helt enkle å skaffe nå. Fyrstikker går helt fint. " Gnav er et gammelt spill som var kjent i Italia allerede i det 14. århundre.
Det ble spilt med kort og var et byttespill med  enkle regler.
Fra Italia spredte deg seg nordover gjennom Tyskland, og forst i
begynnelsen av 1600-tallet nådde det Danmark og resten av Norden.
Vi kjenner spillet som et hyggelig familiespill, men opprinnelig har det
nok vart et hasardspill, meget brukt også i kroer og vertshus.  Mye kan tyde på at Danmark er
opphavslandet til brikkespillet Gnav." Brikkene blir nå produsert i Risør, se koblingen under gnav øverst.
 


 
Det begynte med at jeg så gnavbrikker på  kunstindustrimuseet i TrondheimDet er mange år siden nå. Jeg ymtet frempå om at jeg ønsket meg slike til jul, jeg syntes de var så pene. Ikke noe resultat. Neste år dro jeg med meg mannen etter leitoppen, inn på museet, og pekte; dette ønsker jeg meg til jul! De er nå ganske dyre da, prøvde han seg. Dette ønsker jeg meg til jul, sa jeg. Og slik ble det. Av en eller annen grunn samlet jeg på ti-øringer. Nå har vi et nydelig porselensskrin med 10-øringer i. Skrinet har jeg fått i reiseskatt av før omtalte ektemann. Ikke verst, han fyren der ! Og gnav, det spiller vi hver eneste jul, så det er ikke bare jeg som har hatt glede av den julegava!4 kommentarer:

 1. Godt Nyttår :-)

  En fin historie og en fin tradisjon :-)

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha, og godt nytt år til deg også!

  SvarSlett
 3. Nydelige spillebrikker! Skjønner godt du ønsket deg dem. Ellers visste jeg ikke dette om spillets historikk! Gleder meg til å følge deg i 2011! Godt nyttår!

  SvarSlett
 4. Takk det samme, og et riktig godt nytt år til deg også! Jeg skal nok følge med deg, hehe

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!