mandag 6. mai 2013

Rundetårn

Rundetårn i København; I disse sprialgangene har folk gått, og hester kjørt, siden Kristian IV sin tid. Jeg hører gjenlyd av hundreårene, ser for meg astrologene, vitenskapsmenn, andre,  på vei opp til observatoriet, og ned igjen, opp igjen.

Jeg tok disse bildene fordi  lys og skygge laget så fine kontraster, og så kom jeg til å tenke på to av mine favorittmalere: Wilhelm Hammerhøi og Ida Lorenzen. Begge fanger det levde livet i det forlatte rommet. Det gir dybder man kan bli svimmel av.

Rundetårn in Copenhagen: Since Christian IV's time, people have ascented, and descented Rundetårn (Round Tower). I can hear the ecco of their steps, and it make me think of two of the painters I love most, Wilhelm Hammerhøi and Ida Lorenzen. Both are (and was in Hammerhøi's case) able to capture the life in the ambandoned rooms of before.


Time present and time past
Are both perhaps present in time future
And time future contained in time past.
If all time is eternally present
All time is unredeemable"

12 kommentarer:

 1. Jer beklager! Du kan ikke ha de malerne som dine favoritter, jeg har nemlig fussa for dem. Men, la gå, da. Du kan være nr.2 på fanlista. Jeg satte meg som nr.1 etter å ha sett utstillingen på Blaafarveværket, vettu. Om du nå skulle komme til å protestere, og si at det gjorde du også, da vil jeg påstå at jeg var der først. Og det lar seg selvfølgelig ikke dokumentere, for jeg husker jo aldeles ikke når JEG var der :-) Uansett - flotte bilder fra det runde tårn! - Liv

  SvarSlett
 2. I love that architecture - it just so pure and simple but beautiful.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder fra rundetårn. Jeg var så heldig å bo like ved da jeg studeret på kunsthåndverks skolen i København på slutten av70 tallet. Jeg elsker runde tårn og ikke snakk om malerne du nevner. Ida kjenner jeg.

  Det var morsomt at du skjønte fra den skjeive vinkelen at det var Jenny jeg siktet til og hadde i tankene når jeg laget det smykket. Jeg skrev en litt lang kommentar så ta en kikk på den på siden min.
  Ha en flott langhelg som snart kommer.
  Ingun

  SvarSlett
 5. I love copenhagen!! beautiful pictures of the rundetarn!
  :-) mano

  SvarSlett
 6. beautiful images
  of a beautiful tower
  and yes, i can see both painters
  i knew and like(!!) the first one
  and thank for the link of the second one ;^))
  one day
  i will visit Kopenhagen
  one day.....

  love
  Patrice A.
  x

  SvarSlett
 7. Nydelige bilder av fantastisk arkitektur!
  Var der på skoletur mens jeg gikk på gymnaset. Man får litt gåsehud av slike historiske steder.

  SvarSlett
 8. Vakre bilder. Jeg har vært i Rundetårn en gang for veldig lenge siden, men fikk nå veldig lyst å se det igjen. Det er spennende å forestille seg hvem som har vært på de enkelte steder før oss, og hvordan deres hverdag har fortont seg...

  SvarSlett
 9. Hei Lise!
  Nå er du på farten ser jeg :) Herlig det da! I Lisboa er det mye å se på. Vi rakk ikke over alt, men jeg kan anbefale; trikketur(kan ta trikken opp bakkene i gamlebyen), det er også fint å vandre i smale smug i gamlebyen. I sentrum har du alle vanlige butikker, gatekafeer og et tårn med heis hvor du kan se ut over byen, flere kollegaer dro til akvariet som var veldig spennende og kjent som et av Europas beste, strandpromenaden er vakker og vi spiste på en beryktet skalldyrrestaurant som var forholdsvis kostbar og meget bra. Sjekk ut: http://no.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189158-d2703366-Reviews-Cervejaria_Ramiro-Lisbon_Estremadura.html

  God tur!

  SvarSlett
 10. Hei Lise :) Hyggelig å høre fra deg :) Sååå arti at det var Skirinssal sønnen din gikk på! Nå husker jeg at du hadde blogginnlegg fra Sandefjord. Jeg har spurt Tuva, og ja, hun kjenner nevøen din :). Tuva storkoser seg og da er mor lykkelig. Jeg var der nylig på høstfest og den 14.12 skal jeg dit for å se Tuvas klasse spille Hakkebakkeskogen. Teaterlæreren virker dyktig og vi fikk et utdrag allerede på høstfesten, de legger noe til slik at Hakkebakkeskogen får en ny og morsom vri :) Klem til deg :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!