tirsdag 14. august 2012

Ikke gjør som mora di sier!

Eller som oppskriftene sier. Jeg evner ikke å følge en oppskrift, de prøver bare å bestemme over meg! Og det vil jeg ikke ha noe av!  Det verste er slike som du får i oppskriftshefter på buttikkene, bruk 23 g av Verdensbestemargarin, 18 375 g  av Vårtbestesukker, 4 oliven delt i to, osv. osv. Uten at det er angitt noen grunn til at det skal være den eller den mengden. Jeg skjønner jo at det av og til har noe for seg, når man skal lage deiger og sånt, både kjemiens og fysikkens lover prøver vel av og til å gi sitt besyv med. Men noe såååå kjedelig som å følge en oppskrift! Jeg er evneveik på området, kan man trygt si.

I dag skulle jeg prøve å lage muffins. Inn på den store kokeboka, via google: søkte på blåbærmuffins. Og der fant jeg en med yoghurt, som jeg underoveralleunder hadde i kjøleskapet. Ja, det var jo ikke bare det at jeg ikke evner å følge en oppskrift, men denne var til og med uforståelig. Mengdene var nemlig angitt i kopper, bortsett fra før nevnte yoghurt, som var 11/2dl. Og eggene, de skulle det være to av. Men resten var altså i kopper. Hvor stor er en kopp? Er det noen som vet? Jeg googlet, noen foreslo engelsk cup, andre foreslo 21/2 dl. Angitt koppemengde på mel var 5, altså 1,25 liter mel, til tolv muffins.  Her var det noe muffins, muffens? Oppskrifta ble litt sånn:

2 egg, det var greit. Ikke til å misforstå
smør sånn cirka til passe, kunne det være 40 gram kanskje, smeltet
11/2 dl yoghurt, og litt til, til passe
11/2 dl sukker, vel halvparten var demerarasukker, for vi hadde ikke mer av det vanlige
mel  til det ble ei tjukk røre
og en slump bakepulver, anslagsvis ei teskei
blåbær, så mye jeg syntes jeg kunne avstå, og som deigen kunne ta
inn i ovnen på 200 grader til de så passe stekt ut. Anslagsvis et kvarter eller deromkring.

Hvordan ble resultatet tror du?Jeg kom plutselig til å tenke på den søte lille historien om han mannen som skulle til elva og fiske. Han hadde topp utstyr, både når det gjaldt klær og fiskestang,topp snelle, egenbundne fluer og i det hele tatt. Alt på stell. Men han fikk ikke fisk. Ikke et napp. Så møtte han en gutt som satt der med bambusstanga si, med et snøre knytt fast til tuppen, ei knappenål han hadde bøyd til krok, og en sjølgravd mark til agn. Han fikk ikke noe fisk han heller! Og hvordan gikk det med muffinsene mine?

Faktisk er jeg ikke sikker på at jeg har smakt så mye bedre muffins jeg, ja blåbærmuffins altså. Ikke var de for feite, ikke for søte, og youghurten gav dem en fantastisk, svampaktig konsistens. Men problemet mitt er at jeg greier nok aldri i verden å gjenskape dem! Er det noen som har en oppskrift som ligner? Som jeg på en god dag kan følge, før opprørstrangen blir for sterk?

I have been making blueberry muffins today. I had a recipe, but I am not a person thal likes other persons to tell me what to do. I do not like to follow recipies! This time I did not either, just followed one as inspiration. And I made the most delicious blueberry muffins. My problem now is that I can not make them another time, I just took a little of this, and some more of that, of eggs, sugar, flour, youghurt and of course blueberries. Do  you have a good recipe?

7 kommentarer:

 1. Ho, ho - ja, du kan få sagt det! Herlig, og muffinsene så aldeles fortreffelige ut. Du får bare bake og bake, skrive ned alt hver gang og smake deg fram til de rette valgene. I løpet av prosessen kan det jo hende du blir litt muffinslei, men da kan du stikke rundt til naboer og venner med smaksprøver eller stille deg opp i nærmeste matbutikk. Du husker, sånne damer som sto og delte ut smaksprøver med store smil. Nå slurver de jo sånn i butikkene, de hopper over hele damen og setter bare fram et puslete fat!
  Ellers er din gjengivelse av umulige oppskrifter veldig lik min opplevelse av enda verre hekleoppskrifter. De er ille de! Kakeoppskrifter med 153 mel og 21 gram potetmel derimot, det er noe for meg *S* Lykke til med muffinsbakst! - Liv

  SvarSlett
 2. Hi Lise, I just home from having coffee and homemade blueberry muffins at my daughter's. She got her recipe online.
  I don't usually follow recipes too closely and I NEVER follow pattern directions for the same reason as you! Some things might have turned out better if I had though! ha ha

  SvarSlett
 3. Jeg greier heller aldri å følge en oppskrift! :)
  Skulle strikker votter på skolen, husker jeg. Diktet i vei på den første, forskjellig mønster og kreative krumspring. Det ble bare én vott, hvordan skulle jeg kunne gjenta kunstverket, det var jo unikt?!
  Nå strikker jeg på en selvkomponert jakke til mitt kommende barnebarn. Den skal det heldigvis være bare en av.

  Muffins har jeg ikke noe greie på, men jeg har ei oppskrift på sjokoladekake der jeg bruker kopper. Poenget er bare å bruke samme koppestørrelse gjennom hele prossessen. Mine kopper er ca 2 dl.

  Lykke til!

  SvarSlett
 4. Haha! Du er god :D Og muffinsene ser gode ut også! mmm. Helt enig om oppskriftene. Når noen spør meg om oppskrifter på de italienske retter jeg lager jeg bare sier, litt av den, og nok av den, og mye av den...det virker nesten som om jeg ikke vil dele de hemmelige oppskriftene mine men neida. Jeg bare ikke vet hvor mye. Ha en god dag! Buona giornata!

  SvarSlett
 5. Hei igjen Lise!
  Nå har vi vært og feiret Renate sin 35 årsdag. Det er hun som skal bli mamma igjen. Termin er 21. august, så det kan skje når som helst :) De har ei jente, Ivrine som blir 5 i september fra før.
  Agnes, som er to år eldre enn Renate, gjorde meg til bestemor allerede for 13 år siden, så jeg har god trening. Det er så stas!
  Jorun

  SvarSlett
 6. Hei Lise :) Her kjenner jeg meg igjen. Jeg liker ikke å følge oppskrifter men bruker de heller som inspirasjon og veiledning. Dette gjelder både i min bakeverden og strikkeverden. Men bildene dine gjør meg sulten...dette ser veldig godt ut!!! Finfin helg til deg. Selv skal jeg rydde plass til en høgskolestudent som kommer fra Trondheim søndag, han manger hybel og må nøye seg med en madrass i stua mi inntil videre.

  SvarSlett
 7. Dette med oppskrfter eller ikke oppskrifter, kan være til besvær. Spesielt for nybegynnere, som overhodet ikke har anelse om hva passe tykk vaffelrøre er. Hadde besøk av R, som gjerne ville ha oppskrifta på mine vafler. Ho fulgte nøye med da jeg starta med å slenge en klatt meierismør i gryta, tok frem bolle og mikser, mel, sukker, vaniljesukker, bakepulver, melk, og det som ellers befant seg i kjøleskapet, som kunne gjøre seg godt i vaffelrøra. Men ho sukka oppgitt, og ga opp, da ho såg fremgangsmåten min. Mel,- i forhold til hvor mange som skal spise vafler, egg i forhold til størrelse, kanskje en skvett vann,osv, osv. "Like håpløst å lære av deg, som av mor", sa ho. Men vaflene ble gode de!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!