tirsdag 19. februar 2013

Den som samler, finner

English text under the Norwegian

Det finnes forskjellige måter å kategorisere folk på, for eksempel kvinner og menn, tellekant i skapet-folk, eller stappere, de som liker oliven, og de som ikke gjør det. Tause og skravlete. Vi er forskjellige.
Det sies at kvinner og menn aldri kommer til å forstå hverandre. Det er jeg ikke så sikker på, men det jeg er sikker på, er at jeg aldri, aldri kommer til å forstå dem som har glede av å kaste det de har.

Ok, det er greit å rydde bort søppel, holde sin sti ren, og av og til sitt kjøkkengolv, men å ha glede av å kaste bare for å bli kvitt! Det kan jeg aldri begripe. Jeg samler jeg. På mye rart. Og mange ganger samler jeg på det andre har samlet på, jeg kjøper det andre ikke har kommet på å kaste i tide. Som for eksempel denne katalogen fra Hennes, som viser vårens nydelige kjoler fra femtitallet.

De er så vakre! Mønstrene, frisyrene, positurene. Fotografiene er også ganske interressante, se de med kunst i bakgrunnen, for eksempel. Et pa r av modellene har hansker på, til kort kjole! Kos deg, og vær glad at ikke alle kaster..

There are different ways to categorize people; men and women, old and young, those who tidy up with the help of lines and rulers, and those who just hide things under the carpet, you have silent people, and those who always chatter, some like olives, and others not. We are diffeent. I have heard said that men and women never can understand each other. I do not think that is true, they at least live on the same planet. What I am sure of, is that people like me, never can be able to understand those who actually like to throw away things they own.

Ok, you have to throw away rubbish, and throw away those elephants living under your sofa, but throwing only because they have a pleasure in it!! I cannot in any way understand it. I collect! In this way I can go treasurehunting in my own house. And look what I found! A catalog from Hennes, that later on became H&M. The catalog must be from the fifties, I think. Enjoy, and be happy that not all of us are throwawayers.

Er det Elsa Lystad, tro?13 kommentarer:

 1. Åååh - de var fine!
  Akkurat slike kjoler vi tegnet til papirdukkene våre - når vi ikke tegnet kjolene vi hadde sett på dansekonkurranser på tv. Når de danset standarddansene. Struttekjoler overstrødd med diamaaaaaanter. Gosh!
  Stuttekjoler er flott, med petticoats under. Selvfølgelig.
  Så hyggelig at du likte boka! Nå har jeg akkurat lest en annen sterk sak:
  Ravnene av Tomas Bannerhed. Den vant den svenske Augustiprisen i 2011. Velskrevet, men ustyrtelig vond. Jeg måtte ta lesepauser og hente meg inn med en kioskroman etterpå.
  Ravnene handler om en 12-år gammel gutt på et lite bruk i Sverige på -70-tallet. Faren er psykisk syk, og familien lever isolert. Den intelligente og følsomme gutten søker tilflukt i fuglenes verden.
  Jeg likte den, men aldri i verden om jeg leser den en gang til.
  Puuuuh!
  En god dag til deg - Liv

  SvarSlett
 2. Herlig innlegg Lise! Sukk, den som hadde en slik prikkete, stripete og rutete kjole i skapet.Jeg falt pladask for den i prikker! Litt morsomt, her om dagen kjøpte jeg en 50-talls sommerkjole på bruktbutikken. Det var en ungpikekjole og den passet ikke min figur på 40 år, men derimot datteren - hun var fantastisk i den kjolen! Og som jeg sa til henne; den tvinger jeg deg til å gå med! Riktignok her hjemme og når jeg vil fotografere. Hun gikk med på det. Men det måtte bare være innenfor husets fire vegger. Jeg sa OK til det.

  SvarSlett
 3. Fantastiske bilder, ja!
  Takk for hyggelig hilsen. Vi har det fint. Mater, koser oss og triller.Snart kommer det vel et smil også?

  SvarSlett
 4. Å så fantastiske kjoler, flott at noen tar vare på slike kataloger. Jeg er nok slik at jeg tar vare på det meste av gamle ting, men av og til må man kaste noe. Jeg er så heldig å ha et stort garderoberom i tilknytting til vaskekjelleren som er varmt. Men i fjor måtte jeg rydde, ja det ble 7 søpplesekker og enda er det ikke god plass. Men da gikk alt fra 70,80,90 åra som ikke passer meg eller mine døtre på gjenbruk. Det var faktisk en herlig beslutning! (jeg har igjen en lite papppeske)
  Kjole nr to, har jeg en kopia av som mamma har sydd liggende ikjelleren i 2 deler. Den fikk jeg lyst til å montere. Den passer nok også!
  Ha en fin dag

  SvarSlett
 5. trees are greening, lise b!
  i hope to return in march.
  thanks for your little note.
  n♥

  SvarSlett
 6. I remember having dresses like those - I think that Brigitte Bardot was the main inspiration behind everybody wanting one. I didn't realise that Hennes became H & M.

  SvarSlett
 7. Så fantastisk fine kjoler!
  Husker mor sydde underskjørt til oss av tynn, tynn skumgummi som fikk skjørtet til å stå ut slik som noen av disse. Jeg følte meg så fin :)
  Tenk så fattige vi hadde vært hvis alt gammelt ble kastet!

  SvarSlett

 8. these, now vintage dresses, are sought after and your Hennes catalog became probably a collectable too,
  keep collecting Lise and keep showing us your finds, x

  SvarSlett
 9. Hei! sååå fine kjoler! og stemningsbilder. Det var godt å høre at du er tilbake etter "sykefraværet". Jeg er nå klar for vinterferie. Ja, sånn er det å være lærer "ferie hele tiden" :)Finfin torsdagskveld til deg Lise

  SvarSlett
 10. Det er nydelige! Jeg vet ikke Lise.. Jeg har vært en samler hele tiden men i det siste jeg har forandret meg litt. Det blir for mye..
  Men jeg kaster ikke! Jeg gir bort til andre samlere ;)

  (Kanskje jeg sender en litten surprise pakke til deg!)

  klem

  SvarSlett
 11. these are great!
  but I am not a collector
  but also do not throw things away
  I give them away, with a fine ribbon around it
  as a present

  ;^))

  love
  Patrice A.

  SvarSlett
 12. Oi oi!! For noe fantastiske kjoler!
  Så stilige! Kunne gjerne hatt den prikkete, den falt jeg for!!
  Leste om John i et innlegg over, det minnet meg så om historiene jeg har hørt om farfar sine brødre. De tre eldste reiste til Junaiten, han ene var bare hjemme en gang etterpå, i 1954....Lenge før jeg ble født. De andre var stadig hjemme og forsynte oss barna med tyggis i store mengder!!
  GOD PÅSKE!!
  Klem Siri

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!