mandag 18. februar 2013

Bokhandleren i Istanbul

English text under the photo

Rent bortsett fra gledene det er ved å ha familie og gode venner, og gode opplevelser sammen med dem, er det få ting som gjør meg så lykkelig som å besøke en god bokhandel. Å få gå rundt, kikke, bla, snuse inn bokluft, det er så utrolig godt. Når jeg er ute og reiser, går jeg alltid inn på lokale bokhandler.

 Men maken til bokhandelen Galery Kayseri i Istanbul tror jeg ikke jeg har opplevd før! For to og et halvt år siden var jeg i Istanbul på en venninnetur, og like ved Den blå moske, i Sultanhamet, lå selveste bokparadiset. Det spesielle var at alle bøkene var på engelsk, og utvalget var helt vanvittig. De har alt om Istanbul, fagbøker, kunstbøker, romaner, krim. De har alt om Bysants som finnes skrevet, historie, kunsthistorie. Religiøse bøker, kristendom, islam, jødedom, og bøker om byens mangslungne historie i så måte, bøker om sufisme; hvorfor kjøpte jeg ikke bøker av sufismens mystikere?  Ja man kan angre, eller dra tilbake. Det jeg angrer aller mest på, var at jeg ikke kjøpte ei bok om Theodora, som så veldig interessant ut. Bøkene var påfallende dyre, jeg tror ikke Tyrkia akkurat kan ha momsfritak på bøker. Bøkene var dyrere enn her i Norge. Når man da vet at gjennomsnittsinntekten er mye lavere enn her, må det å være lesehest være en dyr hobby. I alle fall hvis man vil eie dem.

 Men angring er lite fruktbart. Jeg tok da med meg noen hjem. I går leste jeg ut den nest siste av dem, en krimbok. Å lese krim er en fint måte å bli kjent med et samfunn på, hvordan ting fungerer, eller ikke. Jeg liker derfor å lese krim fra forskjellige land. Barbara Nadel har skrevet til nå 15 bøker om den rufsete politimannen Cetin Ikmen, jeg har lest den første, Belshazzar`s daughter. Det var litt for mye av det meste i den, ikke minst ord, men jeg likte den likevel godt. Ikke minst er den god på å beskrive hvor uensartet Istanbul er.

Jeg kjøpte også James Goodwin`s the Janissary tree , om janitsjarene, faktisk. Utrolig morsom! Og detektiven er selveste sjefsevnukken ved hoffet. Her er det ikke mye Sherlockfakter, nei. Her om dagen dalte bok nr to ned i postkassa mi, The snake stone. Jeg gleder meg til å ta fatt på den også. Passer utmerket når man er syk.

Jeg kjøpte også med meg ei perle av ei bok, "Portrait of a Turkish family" . Det er en selvbiografi av Irfan Orga. Han ble født inn i en av de rikeste familiene i Tyrkia, men alt falt i grus da først faren måtte i krigen (1. verdenskrig), og de senere mistet alt de eide i brann. Nydelige barndomserindringer, går over i så vonde opplevelser at det ikke er til å forstå at man kan holde ut. Dette er historie, sett innenfra. Kommer du deg ikke til Galeri Kayseri, har man alltids Amazon.

Turisten
The bookshop in Istanbul

When travelling, I always visit at least one local bookshop. It usualy gives me great pleasure, but that is not enough to describe my visit to Galeri Kayseri Bookshop in Istanbul. Great joy and heavenly bliss , are more adeguate, I think. They have everything! I do not exaggerat; they do have everything related to Tyrkia, Istanbul, Byzants, history, religion, art, novels, all of it, all of it in english. Of course I regret some of the books I did not buy, but I brought home with me a considerable stack.

Yesterday I finished one of the last ones, a crime novel, Barbara Nadel´s first book of Cetin Ikmen, the turkish equivalent of Columbo. She had written 15 books about him, and she is called the Donna Leon of Istanbul. To read a crime novel from a country that are not so well known to you, can tell you a lot, of how things works, or not. I liked the book, but it was too much of everything, particularly words. In spite of this, I am sure I want to read more about this brandydrinking sleuth of Istanbul.

I have also read another crime, James Goodwin the Iannisary tree. Really interesting, and fun. The detective is an eunuch, do I have to say more. Read it, if you like historical crime novels.

I also brought home with me a real gem, Irfan Orga´s "Portrait of a Turkish Family! Orga was born into a rich family. His world shattered to pieces when the world war I broke out, his father disappeared in the war, and they lost everything in a fire. As his family is ruined, Tyrkia is transformed. His prewar childhood memories are beautifully described, and the familys struggle to survive is a captivating read. If you cannot go to Istandbul, you always have Amazon..


3 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Istanbul :) Åh, jeg får reiselyst :)

  Klem :)

  SvarSlett
 3. Alle steder man skulle vært og alt man skulle lest!
  Nå har jeg besøk av søstra mi som bor i Frankrike. Hun fant et bilde hos en brukthandler og et hos en kunsthandler her i Bergen i går. Kommer hun til å angre på at hun ikke kjøpte dem?!
  Hun er i byen med noe venner i dag, kanskje har hun vært innom og kjøpt dem likevel? Dumt å angre, ihvertfall :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!