torsdag 15. mars 2012

Ball

Som et lite svar på Ege Dennes utfordring blir det om ball i dag. Og det er ikke slikt selskap som tenåringene drar på nu til dags, der de skal ha alt for dyre kjoler og kle seg som om det skulle være årsmøte i frimurerlosjen, og ankomme i limo og ha date og sånt. Nei da! Det er heller ikke sånn som gærne folk springer i villelsen etter og det nesten kan oppstå borgerkrig rundt, hvis noen slenger med leppa, eller ballen i feil retning. Eller slik rød en med hvite prikker på som vi kastet på veggen etter mønster en av første, to av andre, tre av tredje osv. Nei slett ikke. Og jeg snakker ikke om saltfiskball eller blandaball. (dagens utfordring, hva er det?) Jeg snakker om potetball.

Ja, det kan vel hende at du kaller den for raspeball, kumle, kumpe, klubb. Ege Denne ville altså ha folk til å prøve å lage den med brunost inni. Jeg vil ikke! For meg som har vokst opp med ball med nekje inni, er ikke det nødvendig, jeg har prøvd eksotiske varianter så det holder da. Nekje er  sauetalg, som jeg svakt husker ble saltet, og så tror jeg også den var krydret med karve, og så ble den puttet inni ballen. Farmor var hensynsfull nok til å lage lange flate baller (kunne ikke dy meg) uten nekje i, så vi barna slapp. Men uff, de gangene vi tok feil! Tror ikke mamma utsatte oss for dette noen gang. Kanskje jeg har fortrengt det? Når jeg skriver om dette, har jeg nesten en følelse av at jeg levde i forrige årtusen. Er det noen som har hørt om nekje? Har jeg dikta det opp?

Ball er en utmerket rett når man ikke har så mye å rutte med, eller det var det, før potetene ble så svinaktig dyre og vi nesten bare får tak i slike bittesmå som skal kokes med salt og legges på tapasbord (isj). Det var høgtid i heimen når det vart servert ball, særlig på feittirsdagen, for da var det med alt tilbehøret som tenkes kan; saltkjøtt , kanskje både av sau og okse, eller gris (visste dere at grisen heter svin når den er død, og kua okse?), kokt så lenge at det blir skikkelig mørt. Så i gryta legges ballen som jeg lager på det viset at jeg rasper, presser ut en del av potetvannet til ikke alt for fuktig, har i noe hvetemel og litt byggmel, og salt, og lager ikke alt for løse, men helt passe baller som jeg putter i gryta der kjøttet ligger. Når det nærmer seg slutten, legger jeg også nedi skiver av kålrabi. Og ikke å forglemme ei røkt pølse eller tre. Vossakorv etter Geitles oppskrift er det aller beste her. Og så må det stekt flesk eller bacon til, rikelig. Og til alt dette MÅ man drikke surmelk. Alt annet er syndig, jeg mener synd, for det må til for å få til den helt riktige smakskombinasjonen. Og da er man så mett på kjøtt at det varer i hele fasten, og resten av dagen går forøvrig med til å døse. Dette er hardtslående. Dagen etter er det verdens neste beste restemat (den beste er å koke suppe på sausen som blir igjen etter at vi har laget Osso bucco). Da skjærer vi opp ballen i skiver, og steiker den, sammen med rester av pølser og kålrabi, og så heller vi sirup over! Yess, det er mat både for mons og folk. Jeg merker at jeg nærmest blir elegisk her. Mamma kommer fra Nord-Trøndelag, og har prøvd seg spakt med klubb og duppe, det er ball med saus av brunost over. Et sted går grensen, sier jeg bare. Hva folk kan finne på å spise!

This is not a picture of Ball, but small peppers filled with smoked salmon and sundried tomatoes
cooked in the owen for some minutes, then served on our vintage plates


English excerpt..
I can not translate all of this into an english version. I am writing about a dish that are very traditional in Norway. We can also find variations over the theme all over Europe, I think; it is big dumplings made from potatoes. To make them, grate the potatoes, then squeeze out some of the potato water, add salt, and flour to bind it. Then the balls (do not giggle, that is what they are called in my county, due to the rounded form) will go into a big sauce pan where some salte meat from lamb, pork or ox have been simmering for at least an hour and a half. Then simmer the balls,  don't giggle, I told you,  along for half an hour, and then  put in some slices of swede (rutabaga) to be cooked to tender. (I am not doing this very well, but I hope you will understand). When I was a child, we had sheep, and my grandmother usually put dried , salted sheep suet seasoned with caraway inside the balls before cooking. It did not taste very good! Not for a child, and it sounds rather exotic for me now. I have not heard of anybody using this, it must have been very local! We had ball very often, and always on the fat tuesday (the day before ash wednesday). Oh, I forgot the sausages, you need to put a couple of sausages in the pan for the last 5 minutes too. When ready, serve it with sour milk. No, I am not kidding, to get the proper combination of tastes, you have to do that. Enjoy. 6 kommentarer:

 1. Ja, er det ikke utrolig hvilke bisarrre varianter av kompe folk finner på å lage! Raspe! Hæ! Vossakorv og kålrot - og surmelk! Hah!
  Potene skal males og presses for overflødig vann. De malte potetene blandes med litt hvetemel og litt mer byggmel, salt og timian før det spees med vann om nødvendig. Inne i kompa skal det være kokt, salt svinekjøtt. Det hele serveres med litt stekt, salt svinekjøtt, sukker, kviteseidsmør, sirup og ved siden av drikker man RØD SAFT. Dagen etterpå varmes kompene opp igjen, dagen etterpå der igjen skjæres de i skiver og stekes - mmmmmmmm.
  Nå ble jeg jammen sulten, men å starte kompeproduksjon kl.23.25 er likevel litt i overkant *S* - god natt - Liv

  SvarSlett
 2. Hva man skal lese før øynene faller igjen! Surmelk drikkes til stampegraut. Ikke til noen annen middagsrett. Det står beskrevet i Håvamål-loven. Sånn er det bare. Nattings eller snart god morgen - DET er valgfritt :-)

  SvarSlett
 3. Ingen mat jag brukar äta. LÅter lite som svenska "klimp"...

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det det samme som kroppkakor? De er i tilfelle laget på kokte poteter, og ser litt penere ut :)

   Slett
 4. Det salte fett greiene har jeg ikke hørt om.. Men brunost inni, mmmmm kjempegodt!!! ;)

  SvarSlett
 5. I love your plates!! and I wish you a wonderful springtime! mano

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!