torsdag 15. mars 2012

Prinsesse Turandot, et eventyr!

Ja, Turandot er et eventyr, en variant av Prinsessen som ingen kunne målbinde, den sterke, som ikke vil la seg gifte bort. Sånn sett burde hun ha vært heltinnen, men som alltid, her skal det giftes, koste hva det koste vil. Hennes iskalde hjerte skal smeltes Og det gjør det, av et kyss! Hørt på maken?
Jeg har vært på opera i Olavshallen (i Trondheim) igjen. Jeg må innrømme at jeg er forutinntatt. Jeg bare går ut fra at dette blir bra,jeg! Og heldigvis, jeg har ikke så ofte blitt skuffet heller. Men i dag, i dag var det et eventyr!
Som sagt, historien er jo et eventyr i seg selv, men når det gjelder opera, kan man ikke forvente mye av en givende handling. Dett gjør da ingen ting heller,  når det blir fortalt så strålende!Så vakkert! Puccinis musikk er vakker. Historien er lagt til Kina, og en del av tonespråket er farget av det. Det er dramatikk, nydelige partier, flotte korsatser, og så Nessun dorma, da. En hver stjernetenors glansnummer. Jeg hørte gjennom en åtte-ti versjoner i dag før jeg gikk, fra Jussi Björling til en instrumental med steelgitar. Sistnevnte burde  vært straffet hardt.  I alle fall, dette er selveste svisken, den man kjenner til sånn uten å være så vel bevandret i operaverden.

Men hva gjorde denne oppsettingen til et eventyr da? For å begynne i en ende: scenografien er det fineste jeg noen gang har sett i Olavshallen. Jeg  må innrømme at jeg har sett mye trasig, pappkulisser av traurigste slag, og halvhjerta digital "dekor". Men denne gangen har man gått ut av sitt gode skinn. Jeg vet ikke hvor påkosta det var, men det så virkelig slik ut! Det var nydelig. Nydelig dekorajon, nydelig lysføring, gode innfall og fantastisk god gjennomføring. Danserne trippet kinesisk avsted i et øyeblikk, i neste var de troll, eller var det spøkelser? Brødrene Bjørkøy svinset runt med allskens kineserier, inklusive pagoder på hodet.Det kinesiske keiserpalasset fikk plass på scena i Olavshallen i dag. Den  er ikke så stor, jeg skjønner nesten ikke at det gikk an. Kostymene var av en annen verden, eller skal vi si kinesiske! Her var det gull, og brokade og utrolig vakre farger. Og koreografien, ja alt var bra!

Men det hadde ikke vært opera uten gode sangere! Og her ble vi virkelig bortskjemt. Jeg ble ikke så betatt av isprinsesse Turandot/ Oksana Kramaryeva Altoum. Kanskje skulle hun være litt kald? Men stakkars Liu/Sabina Cvilak slavejenta som ofret seg for kjærligheten til prinsen; jeg fikk gåsehud. En utrolig varm stemmeklang, å så vakkert! Og så prinsen da, spilt/sunget av Sergej Poajkov! Ikke bare sang han bra, han spilte bra også!Det var ingen som ikke sang veldig bra, men disse to imponerte mest! 

Og så korene og orkesteret! Jeg synes jentene fra Nidarosdomens jentekoret gjorde det veldig bra! Alltid glad når jeg får høre dem. TSO vokalensemble og TSO operakor er svært gode.
Som sagt, jeg var forutintatt, og jeg har mulighens ikke evnen til å være kritisk, men dette var fantastisk! I byen vår, en knøtteby når man ser litt ut i verden, og så får vi til dette!

Og til dere som ikke skaffet dere billett i tide; dere gikk virkelig glipp av noe!

Foto Marius Sunde Tvinnereim, Adresseavisen
I have been to the opera, Puccini's  Turandot, and had a magnificient experience! I feel blessed.

3 kommentarer:

 1. Ja, er det ikke gøy med kultur i Trøndelag! Fikk ikke med meg Tourandot, men gleder meg til Hair på Trøndelag Teater og Kosmorama-festival i neste uke:-) For tiden holder jeg på å bestille noter til vår store opera&musical-forestilling her på Stiklestad i sommer (26/7/2012). "Stjernenatt i Borggården" er noe å få med seg, fullt symfoniorkester og kjente solister.

  Jeg liker å lese anmeldingene dine, bestandig greit å få meningene til noen annen enn journalister og kunstkritikere.

  Ha en finfin torsdag! Hilsen Maratonjenta:-)

  SvarSlett
 2. DEt virker som du har det kulturelt herlig Lise! Jeg får litt lengsel for en sånn type opplevelse ... Klem d

  SvarSlett
 3. How lovely, glad you had a wonderful time.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!