mandag 28. mai 2012

Neslesuppe og varmtvannstankI går var hele storfamilien på besøk i huset vårt i Meråker. De kom allerede kl 12, og de måtte fores med en gang. Da var det bare å fyre opp Meteoren min og servere sveler. Det er det mest lettvinte som går an. Jeg bruker denne oppskrifta:

4 egg
8 dl mjøl, eller meir, om røra blir for tynn
smelta smør, ca 50 g
sukker, toppen en desiliter, gjerne mindre
1 liter kulturmelk
2ts natron
2ts hjortetakk (hornsalt)

Bland sammen egg og sukker, og hell etterhvert lett avkjølt smør i dette
Så mjøl, og etterhvert nesten all kulturmelka. La dette stå og svelle, gjerne en time.Når gjestene kommer, har du varma opp takka til middels varme og rørt ut hjortetakk og natron i resten av kulturmelka, og blanda dette i resten av røra. Når det begynner å bli små "hull " i røra , er det klart (Ikke finn på å kutte ut natron eller hjortetakk med bakepulver. Da får du ikke sveler.) I det gjestene kjører inn på tunet, er steikinga i gang ute på en benk i hagen (lang skjøteledning er påkrevet) Svelene skal være ganske store.  Gjestene får smør og sukker til å strø på selv, eventulet hvit eller brun ost, men aldri, aldri syltetøy og rømme. NEI. Det er syndig, og sammenblanding med vafler. Svele er svele, vaffel er vaffel.

Hm, nevnte jeg noe om neslesuppe? Sannelig min hatt. Iført hansker og saks, plukker man et vaskevannsfat fullt med ny, fersk nesle. Eller, om det er litt lengre ut på sommeren, bare toppene av neslen, eventuelt blader. Kok opp vann, og stapp i bladene. La de syde noen minutter. I mellomtida; lag jevning av mel og smør og varm veske (bruk kokevannet til neslene) Ha gjerne i løpstikke også. Når jevninga er ferdig, bruker du stavmikseren på neslen og kjører til den blir glatt, og hysterisk grønn. Bland med jevninga. Og så må det smakes til. For min del ble det salt og pepper, hvitløk, gressløk og noe sitronsaft. Bruk buljong hvis du ikke har løpstikke.( Mer ordentlig oppskrift her, men ingen grunn til å ha i melk). Og så var det røkt reinsdyrtunge fra Meråker.

Og ja, varmtvannstank; den gamle, avdanka ble til fin grill, saga opp på langs og hengslet,  og der ble det grilla utbeina lammesteik og grønnsaker. Og til dessert, rabarbrapai som dattera mi laga, og vaniljeis. Ingen var sultne da de tro utpå ettermiddagen. Og sola var med oss hele dagen, det var knapt en som ikke var solbrent. Da vi var igang med desserten, begynte det å blåse, og da gjestene drog, kom de første regndråpene. Da hadde kirsebærtrærne funnet det for godt å folde sine blomster i løpet av dagen.

Dette bildet er fra i fjor sommer, men sveler er sveler!
We had guest in our farm house outside town yesterday. First they got coffe and sveler, which are local thick pancaces, see recipe above, and try google. Or ask me, I will try to translate if you want to. I made them outdoors, with my Meteor. Later I made them Nettles soup. And them, my husband made delicious lambs steak on the grill, which he himself made from and old hot water tube. For dessert, rhubarb pie with icecream, which my daughter made. A nice family gathereing outside in our garden in the sun. The rain came when our guests drove out from our farm.13 kommentarer:

 1. Mmmmm everything looks and sounds divine! Thanks for sharing.
  Now I know what to make for supper....blueberries and pancakes with whipped cream.

  SvarSlett
 2. Mm, sveler stekt på takke er supergodt!
  Ja takk til all mat som kan lages ute:-)

  SvarSlett
 3. Det var virkelig servering med sus - litt av en meny i friluft! Tenker gjestene trillet omkapp med bilhjulene og veltet seg bakover med lykksalige rap.
  Sveler serveres forresten aldri med hvitost. Brødskive er brødskive og svele er svele. Svele og brunost er supergodt, men bare nesten så godt som med syltetøy og rømme - he, he .... en østlending gjør som hun vil, bare det smaker ! *S*
  Siden kjøkkenet vårt er helt ute av seg selv, som du vet, benyttet vi anledningen til å besøke venner i Iveland og la dem ta oss med på tur til det nye biblioteket i Vennesla og det like nye kulturhuset i Kristiansand. Imponerende arkitektur! Men ... biblioteket var sørgelig om man vurderer det fra bokformidlingens og lesegledens ståsted. Bøkene kom ikke fram, og det var et rigid hyllesystem som ikke åpnet for fronting eller andre morsomme tiltak i formidlingens kunst. Ellers var det en nydelig tur og vi fikk ferdig middag! God uke til deg - Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig Liv, hvitost og sveler er ikke godt. Enten brunost,med smør under, eller sukker og smør. Skal det være, så skal det være. Hadde vært moro å se kulturhuset i Kristiansand, men det er en stund til vi skal på de kanter, tror jeg. Skal til Tromøya i løpet av sommeren/høsten, men det er jo ikke det samme

   Slett
 4. Du har rett, Lise, det er en tid for alt! Men man kløøør alltid etter å få gjort det man ikke har tid til.

  Overskriften din og de to første setningene her er som begynnelsen på en roman. Usikker på om "Neslesuppe og varmtvannstank" er tittelen på boka eller bare kapittelet.

  :-D

  SvarSlett
 5. Sveler har vært min store kjærlighet ( etter et kort forhold til vaflene...)
  Dette ser ut som kos Lise!

  SvarSlett
 6. liebe lise, dein deutsch ist so gut und ich freue mich, dass du mir so schreibst!! I love your coffee table - the pancakes and the rhubarb pie look so delicate. mmmhhhh!
  liebe grüße von mano

  SvarSlett
 7. Takk for gode råd!
  Det er akkurat sånne praktiske råd man trenger når man ikke har fått svelerøre og svelesteiking inn med morsmelka!
  (Mine sveler, som jeg fant oppskrift på på internett (stusset litt på at oppskriften var uten surmelk og natron) ble nemlig ikke godtatt av tiåringen vi hadde med på tur for en stund tilbake.)

  SvarSlett
 8. Så koselig!! Sveler er supergodt! Jeg har lært meg å like de etter å ha bodd på Røros og Lillehammer, begge steder er svelen sentral :) Jeg har ikke takke så derfor kjøper jeg de på butikken. De er helt sikkert ikke så gode som dine. Men brenneslesuppe liker vi også, og lager. Jeg dyrker brennesle i hagen :) og putter litt i grønnsakssuppen, da føler vi oss sunne når vi spiser brenneslen :)

  SvarSlett
 9. Vad mysigt ni verkar ha haft det och vad mycket gott ni åt:)

  Ha en trevlig vecka Lise!

  Klem Jenny

  SvarSlett
 10. dear lise, may I invite you for the next drawing challenge? I'm the host and my theme is LETTERS / BRIEFE .
  If you like to count in contact me! viele grüße, mano

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!