mandag 15. oktober 2012

Høst- det lukter høst

Noen av oss har en olfaktorisk hukommelse. Kanskje  de fleste av oss har det. "Olfaktorisk"  er et av de fineste ordene jeg vet om. Nesten som Ylajali. Lukta av harskt smør, sender meg straks tilbake til kjøkkenet til mormor og morfar.; inni spisskammeret luktet det litt harskt, ikke rart, for der pleide smøret å stå,  i førkjøleskapelige dager. Og på kjøkkenet forøvrig var det ei anna lukt, ei koselig lukt. Har kommet fram til at det faktisk var fiskelukt. Fra i går, i dag, og dagen før. Det var jo det man spiste. Kjenner jeg disse luktene er jeg straks tilbake. Men disse luktene hørte sommeren til. Sammen med den søtlige lukten av blåklokker, så svak at den nesten bare hvisket. Og høy.

Men høsten! Da det meste er ferdig av sommerens overdådighet. Lukta av vinterepler, og jeg er tilbake i barndommens høster i Romsdalen. Søtsyrlig, blandet med skarp luft og kalde kinn, med tidlig kveldsmørke og stjernehimmel. Av neper,og den første og eneste gangen jeg gikk på slang. Jeg var alt for skikkelig til slikt, jeg stod igjen og gråt da de andre gikk. Var det rart da,  farmor sine trær ble rana først?  Lukta av saueull sender meg tilbake til fjøsen, da Ingeborg kom for å klippe, og vi fikk holde. Varm saueullukt, varm sau, blanda med sauefett på fingrene og Ingeborg sine rim og regler. Hun klippet for hånd, men skikkelig sauesaks, modell vikingtid eller eldre; et du sild, blir du stor og gild! Et du majones, får du rokkåt fjes. Å som hun fortalte! Vi var med i fjøsen til Åshild også, bare for å få være sammen med Ingeborg.

Høsten lukter jord også. Jeg liker det, jeg liker linser og rødbeter også, de lukter  høstjord. Trygt og godt.
Har du en olfaktorisk hukommelse?

Some have an olfactorical memory. May be all of us have that, I do not know. I can only speak for my self. Ever so often a whiff of this or that, can start a series of memories, often from my childhood. If I smell fish that are a day or two old, I am back in my grandparents kitchen. They had fish five or six days a week. We had, when we were there. That was what there was to eat. If the butter are a bit too old, I am back in their larder, together with cinnamon, that was what it smelled.  A lovely smell, in fact! Because I loved to be at my grandparents.

The autumn has its own smells; The smell of winter apples. Fresh, sweet apple fragrance,  together with our cold cheeks. The smell of sheep, when we were together with dear old Ingeborg when she sheared them. We held them, she sheared. The wool , and sheep, smelled comforting, and Ingeborg told us fairy tales and childrens rhymes. I love the smell of cooked beets and pulses, they smell of dirt, of earth, of autum, of comfort food..

Do you have an olfactorical memory?

9 kommentarer:

 1. that's so nice to experience, i do have that olfactorical memory; strawberries in the sun, open fire and my old perfume bottles that bring me back to days and situations i wore that perfume, are some examples coming to my mind now
  your childhood sounds lovely, x

  SvarSlett
 2. Du forteller så levende at jeg nesten tror jeg var med! :)
  Jo, lukter bringer fram minner.

  SvarSlett
 3. Olfaktorisk hukommelse. Ish, høres ekkelt ut, nesten slibrig, men ok, da. Jeg har nok også det. Genetisk belastet, kansje? I dag, da jeg kom ut fra jobben, så var det snølukt i lufta. Da var jeg plutselig i skogen ovenfor huset, og plukka adventdekorasjonsmaterialer, sammen med pappa. Mose, einer og tyttebærlyng. Ble kald på fingrene bare ved tanken. Og når du skrev om eplelukta, så kjente jeg den, og var straks på gangloftet hos farmor, der ho lagra epla sine, da vi var små. Har du foresten kjøpt hvite freesia, som lukter nesten som potetgress? Lukta av disse, bringer meg rett i potetåkeren.

  SvarSlett
 4. Visst har jeg en olfatorisk - for et ord! - hukommelse. Da vi ryddet opp etter min mormor, fant vi ikke mindre enn 47 små skåler med rester av stekefett i spiskammerset. Så ja, hos min mormor luktet det også harskt fett. Dessuten luktet det kald gang, sigarrøyk, epler, litt kjeller og litt kokekaffe. Hos oss lukter det ingenting når du kommer inn - ho, ho!! Er det ikke pussig hvordan man ikke kjenner lukten i eget hus, selv etter å ha vært ute en dag. Bortsett fra når vi har vært bortreist en stund. Da lukter det skikkelig rart når vi kommer hjem.
  Man skal ellers ikke hvile på ufortjente laurbær. Man skal i det hele tatt ikke bløffe på seg å være bedre enn man er. Untatt når man synes det passer, da.
  Jeg iler derfor til å med å tilstå at jeg ikke husket at det var fru Gordon som hadde alle disse eskene. Jeg bare googlet "pompel pilt esker" og fikk opp masse rart, bla denne linken http://www.youtube.com/watch?v=HZ3WbBqWGX0
  Se og kos deg med frenden din :-) God kveld til deg - Liv

  SvarSlett
 5. Hei! Nå har jeg lært et nytt ord. Jeg kan ikke huske å ha hørt om olfaktorisk hukommelse før.
  Fine bilder! Spesielt det første!!

  SvarSlett
 6. Vakkert om høsten. Og om fine ord. Jeg tror jeg også har olfaktorisk hukommelse... Tror jeg? Jeg mener ihvertfall at lukt er en veldig viktig "minnebærer".

  Synes forøvrig at det alltid er så kjekt å lese den engelske teksten din i tillegg til den norske. Liker å se de små variasjonene som kommer frem på to ulike språk. Du er god på formidling!

  SvarSlett
 7. Jeg har definitivt olfarisk hukommelse. Har ikke visst at det het det før. Savner også kontakten og kommunikasjonen mellom deg og andre bloggvenner. Jeg regner med og håper at jeg kjenner motivasjon og lyst til å blogge igjen. Men kommer ikke å presse meg selv til å gjøre det. Fine høstbilder! God klem

  SvarSlett
 8. För mig är doftminnet ett av de starkaste sinnesupplevelserna. Kan verkligen skicka tillbaka mig i rum och tid.

  SvarSlett
 9. Hi Lise, I'm back from holidays and happily reading your blog! I too have wonderful memories of my grand parent's home.... the smells, laughter, cousins, aunts and uncles. One funny smell I will never forget is the fir tree that got stuck up my nose when I fell of a slide into it! Have a wonderful week! xo Carole

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!