mandag 14. januar 2013

Leseglede og leseforstoppelse

English text under

Siden jeg var barn, og greide å lære å lese Donald helt alene, har jeg vært mer eller mindre besatt av lesing.  Vi hadde ikke så mye å lese i, økonomien var knapp, men andaktsboka "I lysets rike" ble lest til den ble myk i bladene, nesten som lommetørklær.Det var muligens da jeg var enda litt eldre at besettelsen virkelig satte seg fast; jeg greide ikke å legge fra meg bøker. Kvelden ble for kort,og mange ganger tok jeg natta til hjelp. Jeg husker en gang jeg hadde lest til klokka var fem om morgenen. Mange ganger kom pappa opp på rommet mitt og truet med å skru ut sikringene, han  var nok klar over lasten. Fra 10-årsaldren satte kunnskapshungeren inn, og det skulle ikke være for enkelt. Biblioteket hadde mye rart, og det leste jeg: Snorres Heimskringla, fra perm til perm, Illiaden og Odysseen, Tusen og en natt! Å for noen eventyr, og så Biggles og Hardyguttene som pappa hadde hatt, rått og røte. Så var det Sigrid Undset og Tarjei Vesaas, der sistnevnte la seg på ryggmargen og forble der. Verden ble på en måte ikke det samme etter møtet med Vesaas. Den ble mer alvorlig, tror jeg.
Nei da, jeg skal ikke fortelle om alle bøkene jeg har lest, det ville være helt umulig. Det var mer å få frem at jeg alltid har lest, og har hatt stor glede av det. Jeg er så glad i følelsen av å glemme meg selv i ei bok, glemme alt rundt, og bare være i den. Jeg har vært så glad i den følelsen, at jeg alltid har sikret meg at jeg har noe å lese i når jeg er ferdig med den boka jeg holder på med nå, jeg har hatt flere bøker liggende klar. Det har fungert så bra, jeg har spist meg jevnt og trutt gjennom bunkene, helt til nå. Nå har jeg hatt forstoppelse, jeg har brukt flere måneder på å komme meg gjennom Hillary Mantel's "Bring up the Bodies". Det er hennes andre bok om Tudorene. Den første boka, Wolf Hall, slukte jeg. Thomas Cromvell er hovedpersonen, de historiske hendelsene blir sett ut fra hans ståsted. Utrolig spennende,interessant og i det hele tatt. Men den ble litt tung. Endelig er jeg ferdig, og det føltes faktisk litt befriende. I ren og skjær glede over å være ferdig, leste jeg Fred Vargas "An Uncertain Place" i full fart i løpet av helga. Hun anbefales. Krim, men litt humor, gode personskildringer, og gjerne noe bisarre tema.

Hva leser du? Er du en lesehest, liker du å bli oppslukt av bøker? Har du noen å anbefale?I have always been a readre, since I started reading as a six year old child,  a year before I started at school. I started with Disney's Donald Duck, and but it did not take long before I opted for a little bit more heavy stuff: Like The Illiad and The Odyssey. And Snorri Sturlasons history book about the norse kings from 13th century.Later the norwegian authors Tarjei Vesaas and Sigrid Undset.  I ate it all, like a kind of worm. Stack after stack of books, I was besotted. I could not put down a book, and often as a child I went to school after only two or three hours of sleep. I loved to be lost in the world of the books. I still love to read, but now something unpreceded has happened; I have been reading the same book for months! It is Hillary Mantel's "Bring up the Bodies". I really liked the book, but I could not read it all in one sitting. I do not know why. It was great to finish it. I red my next book during the weekend; Fred Vargas' "An Uncertain Place"

What do you read? Do you read your books in one sitting, or do you use months? Do you have recommodations?

10 kommentarer:

 1. Så gøy å høre at du har hatt en slik leseglede oppigjennom ;D og at det nå har løsnet for deg igjen. Jeg er også veldig glad i bøker, elsker en god bok! Desverre finner jeg ikke tid ofte nok til å fordype meg, det er et savn!

  SvarSlett
 2. Jeg ble aldri bundet til Vesaas, tror jeg leste Bleikeplassen og Dei svarte hestane. Nynorsk var ikke min greie, og landsbygd? Og så er jeg havnet i Fyresdal! Jeg kom heller aldri gjennom Olav Duun, men Sigrid Undset, Amalie Skram, Nini Roll Anker! Glemmer aldri oppsynet til en kjæreste da jeg vi 19 og vi skulle på vår første hyttetur alene. Der kom jeg med 2 bæreposer med Nini Roll Ankers samlede... :-)Ikke at de var så stor litteratur, men jeg var enormt opptatt av samfunnsskildringene, tidsbildene, kvinnehistorien, kulturhistorien. I det hele tatt. Jeg støvsugde antikvariat og samlet Bente Bratt, Bøgenæs, Boo, Saxegaard (som er Bente Bratt) og sank hen i fattige piker, krig og kjærlighet, sorg og Pollyannaholdninger. Om det var oppbyggelig lesing på en stakkars på -70-tallet er jeg sterkt i tvil om!
  Jeg leste forresten alle Ung i dag-bøkene også. Og Liv og Lars av Kari Ørbech. Den var dynamitt!Tenk så fikk jeg datteren til Kari Ørbech i norsk på gymnaset.
  Før jeg tar helt av: Jeg har lest alle av Theorin så nær som Sankta Psycho. Datt litt av lasset da han skiftet personer. Likte den gamle med Sjøgrens syndrom, jeg! Ikke alle bøkene er like gode, men det gjør liksom ikke så mye for meg. Goddag, goddag, sier jeg til personene. Veldig hyggelig å treffe dere igjen, hvordan går det nå?
  Men - akkurat nå går det mot sengetid. Prøver iherdig å komme i seng før 24 de dagene vekkeklokka durer kl06.00 dagen etter. Kjipt - der ER bedre å lese til langt på natt og stå opp rundt 9.... :-)
  Sov godt - Lib

  SvarSlett
 3. Morsomt å lese om leselysten din, Lise!

  Ja, jeg er glad i å lese.
  Hele familien er Donaldister :) Datteren min, Renate, som er journalist og forfatter har skrevet forord til "Donald Duck & Co, de komplette årgangene, bind VI 1961". Der påstår hun at man trenger bare Donald!
  Det er vel satt litt på spissen.
  Bjørnsons bondefortellinger ble vi jo kjent med tidlig på skolen, men det var da jeg kom på gymnaset og leste Faderen at jeg virkelig ble truffet. Jeg elsker sånne små, korte, poetisk formede fortellinger.
  Hansuns Victoria f.eks.
  Jeg er ikke den som kaster meg over alt nytt, leser klassikerne, Holberg, Ibsen, Wessel :)Sigrid Unset, Amalie Skram, gjerne Vesaas, gjerne dikt av Olav H Hauge. Elsker Prøysen, han er større enn mange har forstått!
  Så har jeg selvfølgelig lest alt av min slektning Anne Karin Elstad.
  Utenlandske forfattere som Kafka, Dostojevskij, Yann Martel, Irwing, Marilyn French, dette blir jo bare oppramsing.
  Av nyere ting venter jeg fremdeles på at Erik Fosnes Hansen skal komme på banen igjen, Hans Olav Lahlum leser jeg gjerne. Elsket bøkene av "Anonym", men greide selvfølgelig ikke gjette at det var en av forfatterne av mitt yndlings-radioprogram "Hallo i uken" som stod bak! :)

  Men så kommer det jeg elsker å lese og som mange synes er sært: Jeg leser bøker jeg finner på loppemarkeder, så som gamle lærebøker fra Husmorskolen! Utrolig hva kunnskaper husmødrene satt inne med! Og så elsker jeg å lese gamle leksikon på sengen. Holder på med et fra 1947 nå, har kommet til bokstaven F :)

  Jeg leser selvfølgelig Donald hver uke fremdeles! Og mye annet rart. Lesing er gøy! :)

  SvarSlett
 4. Må bare si som Brudeblogg over; lesing er gøy. Og at du nærer en stor kjærlighet til bøker kommer klart og godt frem i innlegget ditt!

  Jeg er også veldig glad i å lese, og jeg leser mye og ofte, og alt mulig. Men nå for tiden har jeg planer om å bli skikkelig seriøs strikker (haha!), og det lar seg vanskelig kombinere med lesing. Jeg klarer knapt nok å få med meg noe på tv-skjermen nå jeg strikker, og lydbøker har jeg aldri fått dreisen på, må lese selv. Så dermed har plutselig lesing blitt nedprioritert de siste månedene...Sukk, det er ikke bra!

  Men jeg holder alltid på med en bok, og skorter det på overskudd og tid så leser jeg om igjen noen jeg vet jeg liker, f.eks reisebøkene til Bill Bryson. De anbefaler jeg!


  SvarSlett
 5. Hi Lise, great post and photos. Reading is a wonderful past time any season of the year but I do most of mine in the winter months. Usually I read them quite quickly, especially if reading it for the bookclub! For some strange reason I've been having a difficult time finding books that keep my interest right now. It doesn't matter if it's a favourite author or someone new to me I am just not able to read without skipping pages and more often than not putting the book aside. Not normal for me to be like this. Anyhoo..... have a good week, hopefully with a good book to hunker down with. xo Carole

  SvarSlett
 6. last three weeks I read 4 thrillers of the austrian author alfred komarek. very funny and not so gory! Most of the time I read in my bed!
  I love your pictures, fine little bird prints!!
  liebe grüße, mano

  SvarSlett
 7. Hei igjen!

  På torsdag registrerte jeg bøker biblioteket har fått via Kulturrådet, såkalte kulturfondbøker. Veldig mange av disse bøkene kommer aldri til å bli lånt ut, og jeg rekker ikke verken åpne eller lese alle. Ikke har jeg lyst heller.
  Innimellom er det noen bøker som nesten roper til meg, og som ikke vil forlate hendene mine. En slik tok jeg med meg hjem: Det var Bergsveinn Birgisson: Svar på brev frå Helga.
  En veldig tynn og liten bok fra Island.
  Jeg er halvveis og storkoser meg! Riktignok er nynorsken riktig så nynorsk. Ordboka måtte til for meg. Ikke en gang den hadde alle ordene - f.eks. rauvkjake ....
  Etterhvert gjorde det ikke noe at ordene var av det sjeldne slaget. Det ble til en styrke og et pluss.
  Boka er en perle - les! God helg fra Liv

  SvarSlett
 8. He, he - det med stappingen sto der mest for effektens skyld. Det er ORDEN i de fleste skapene. Hver ting sin plass, sett alt på plass. Den ekte mannen derimot! Finner han en ledig plass, putter han noe inn SOM SLETT IKKE SKAL STÅ DER! Loftet derimot, der skal jeg ikke skryte på meg mye orden. Det er stort, mørkt, kaldt, fullt av mus - der regjerer den ekte mannen.
  Lån boka - kan ikke skjønne annet enn at du vil like den, og jeg tror heller ikke at det er særlig venteliste på den *S* - gled deg!

  SvarSlett
 9. Syng i vei Lise! Skulle ønske jeg hørte deg nynne på melodien for jeg husker den nemlig ikke fullt og helt. Ang. leseopplevelse og lektyre kan jeg anbefale: "En sjøens helt - skogsmatrosen" av Jon Michelet. Skikkelig murstein på 800 sider. Jeg har faktisk vært heldig å tilbringe noen timer sammen med Michelet i dag. Sammen med andre vel og merke.Det var så stort å være sammen med en god forfatter. Er veldig opptatt av krigsseilere - siden pappa var en av dem.

  SvarSlett
 10. Av og til går jeg tilbake for å lese flere kommentarer på blogginnlegg jeg har kommentert på, fordi det er interessant å se hva andre tenker om ting som har fått meg til å kommentere.
  Nå leste jeg kommentaren fra Liv, ( du ser vel neppe dette, men jeg MÅ bare kommentere din kommentar)!
  RAUVKJAKE: Rau er ihvertfall rød og kjake er kinn. ( rødme?)
  Men RAUV, ja, det er vel noe helt annet! :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!