Som svært mye av baksten man baker til jul, er det julekrydder i den. Og hva er nå det? Og hvorfor forbinder man nellik, allehånde , som heter kryddpeppar på svensk, ingefær, safran, pepper, muskat, pomeransskall (som er tørket skall av bitre appelsiner), stjerneanis, anis, karve med jul? En forklaring, som du finner hvis du trykker på koblingen ovenfor, er at krydder gjennom hele middelalderen og tidlig moderne tid var svært dyre. De måtte brukes med forsiktighet, og stort sett var det bare overklassen som hadde råd til disse krydderiene. Og hvis de lavere klassene hadde råd til litt krydder, måtte de spares til jul.
Fra Wikipedia |
Julefruktkake
3/4 liter eplemos (enten kjøpt,og da tilpasser du sukkermengde, eller hjemmelaget, uten sukker)
3 1/2 dl smeltet smør (325 gr usmeltet)
3/4 liter sukker (jeg spøker ikke nei. Her er det fint med demerarasukker e.l)
3/4 liter rosiner , gjerne en blanding av vanlige, og sultanas, som du for eksempel får kjøpt på Etikken
3/4 liter hakka diverse nøtter, fiken, sylta appelsinskall, glem ikke korinter dog ikke Skjenselens korinter , ja hva du vil og har av slagsen
1/2 dl Svenska flaggans punsj, rom, whisky uten tjære, eller lignende
2 ts nellik
2 ts kanel (og ellers andre krydder du synes passer til jul)
2 ts natron
ca 1 1/2 liter hvetemel (og her kan man ta halvparten sammalt, hvis man føler for det)
Ta en liten smak av røra: er den bare søt, tilsetter du f.eksempel 2 ss sitronsaft, og 1 ss 7 % eddik. Den skal likevel ikke være sur, så ikke for mye.
Bland alle ingrediensene og fyll røra i papirkledt, smurt langpanne. Glatt deigen til på toppen. I stekeovnen ved 170 grader i 1 1/2-2 timer. Legg bakepapir på toppen hvis den ser ut til å bli for mørk.
Denne er ikke god å drikke, men passer godt i kake. Krydret |
Kryddernellik- fra Wikipedia |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Jeg blir veldig glad for kommentarer!