lørdag 17. desember 2011

Finn finner fine kuler

Finn er en fin fyr. Han kan brukes til utrolig mye, og særlig til å få tak i ting du trenger, og særlig,ikke trenger. Enda flere julekuler, for eksempel. Jeg får liksom aldri nok. Eller kanskje er det ikke det. Men kulene er slike skatter, og skattejakt er alltid så kjekt, og å finne nye, fine gamle julekuler er nesten som å finne et stort kantarellsted som ingen har sett før deg. Du (les jeg) bare må skynde meg å kjøpe dem før noen andre får sjansen.

Denne gangen presenterte Finn ei hel eske, og ei av kulene var ei slik ei vi alltid hadde hjemme hos foreldrene mine, ei sølvkule med hvite prikker på. Jeg måtte jo ha den. Og stakkars meg, så måtte jeg kjøpe alle de andre i eska også. Og dessuten, jeg liker slike esker også jeg, i gulnet papp, med rom der hver enkelt kule kan sove sin tornerosesøvn, helt til neste år de skal vekkes varsomt opp, for noen ukers glitring på treet. Det er ikke bare at de er gamle, tror jeg. Det er noe med at de representerer alle fine juler, barndommens juler, selv om de ikke hang på vårt juletre en gang. Jeg har nå alltid likt det som blenker også, jeg er reneste sjura (skjæra) på den måten. Jeg er ikke alene i vår familie heller, da lillebroren min skulle kjøpe gaver for første gang til resten av familien, han var seks år, tror jeg, kjøpte han ei julekule til hver. Jeg fikk ei grønn kongleforma kule. I fjor ble den knust,  det var så forferdelig trist. Men jeg kan ennå bli glad når jeg tenker på den, så den har ikke forsvunnet helt. Ja hvor vil jeg hen? Jeg elsker julekuler! Det var det jeg ville si!Og helst slike som har historie, enten jeg kjenner den eller ikke. Bare se selv, er de ikke fine?

I love old christmas tree baubles. Every year I add one or four or ten new old items to my collection. They have to be made of glass. I love that they have lasted for many years, even if they are brittle, and cannot take bad handling. I like that they have their history, even if I do not know it, I have my imagination....


Look at those lovely ornaments, aren't they adorable?

19 kommentarer:

 1. Du verden for et Finn-funn! Jeg liker også slike kuler. Gamle glassfugler er enda mer stas, men kulene duger de også.
  Banal bok? Joda, det var vel derfor jeg skrev at det er en bok å lese med følelsene. Egentlig syntes jeg likevel den var godt skrevet, og jeg ble faktisk helt grepet enda jeg plukket den med meg litt av ren plikt. Må jo lese litt forskjellig om jeg skal kunne anbefale ulike bøker i jobben min som bibliotekar. Den passet i alle fall som sidesnuende tankeflukt etter at jeg hadde blitt helt satt ut av bøkene til Helga Flatland. De bøkene burde vært pensum i 2.klasse på videregående. Sterkt om å være ung og om å våge ta egne valg. Les om du ikke alt har gjort det.
  Nå fikk du svar på direkten fordi jeg satt oppe og ventet på å høre at min soldatsønn hadde kommet vel hjem til mine foreldre i Drammen på sin ferd fra Bardufoss. I morgen kommer han hjem til Fyresdal, og det gjør studentdatteren fra Polen også. Stas! Natta - Liv

  SvarSlett
 2. det er innmari fine Lise! og boksen! og historien med broren din...
  kanskej det er bare humøren min i dag men jeg vil også gråte over den grønne kulen...

  håper det går bra med deg og dine ellers
  varme hilser fra meg xo xo

  SvarSlett
 3. God morgen. Nydelige kuler! Helt fantastiske! Er like fascinert av kulene som deg. Også eskene. Jeg har faktisk drevet å "lappa" på en gammel eske med gammel tapet,he, he! Litt sprøtt, men den ble faktisk fin! Innpakningen ja, her ser det ut som........mannen var på julebord og da tar jeg av men innpakningen. Ha en fin lørdag.

  SvarSlett
 4. Dei med bilde på er spesielt fin synes eg, ser ei med fuggel på, og ei med flugesopp

  SvarSlett
 5. Kjempefine!
  Visste ikke at man fant sånt på Finn. Tror du det er mer?

  SvarSlett
 6. Nydelige!! Vi har arvet julepynten etter Revisorens farmor og jeg blir like lykkelig hvert år når jeg åpner esken med juletrepynt. Så jeg skjønner godt at du bare måtte ha den esken der, altså;-))

  Ha en fortsatt deilig førjulstid!

  SvarSlett
 7. Nydelige julekuler - sprsielt er jo de som er virkelig gamle, fine - og har de en historie å fortelle, er det jo enda bedre. Det er en del gammel julepynt her også - men de fine gamle kulene er hos moren og hos tanten min. De har ikke juletre lenger - kanskje jeg skulle spurt etter kulene:)

  Gode førjulsdager videre til deg - klem fra Bente.

  SvarSlett
 8. Ååååå, det er akkurat sånne kuler vi hadde hjemme da jeg var barn. Vi hadde alle de i øverste og nederste raden i esken. Jeg liker spesielt godt de "halve" kulene.

  Jeg har arvet noen av de gamle kulene etter mine foreldre og syns faktisk at de er de fineste kulene på hele juletreet mitt.

  SvarSlett
 9. Det er utrolig hvor mye stemning, dufter og minner synet av gamle julekuler fører med seg :)

  SvarSlett
 10. Hej Lise!
  Tack för din fina kommentar hos mig! Hoppas våra vägar möts någon dag:)

  Åh vilka vackra julgranskulor du har!!
  Jag har mest julpynt av tyg i vår gran, kanske bäst med två katter i huset;)

  Ha en mysig lördagkväll!

  Klem Jenny

  SvarSlett
 11. Jo, det var nydelige julekuler som minner om min barndom......

  SvarSlett
 12. Nydelige julekuler! Det er jo noe spesielt med det man bare tar fram i jula. Vi er omtrent alltid hjemme hos mine foreldre, der pynter vi treet lille julaften. Vi gjør som dere, henger endel av pynten omtrent på samme sted hvert år. Kulene jeg og min bror ga til hverandre i julegave for lenge lenge siden, henger langt oppe og fuglene står helt øverst :) Øverst i skapet, inne på mine foreldres soverom, der ligger våre skatter.

  SvarSlett
 13. Ja, de julekulene var innmwari fine!
  Jeg har siklet litt på Finn sjøl jeg i disse førjulstider etter vakre kuler, men det har ikke blitt noe. NÅ kan jeg nyte synet av dine istedenfor ;)

  Fin søndag e dæ!
  Siw

  SvarSlett
 14. Vakre vakre julekuler - og jeg elsker også sånne gamle esker. Takk for hyggelig hilsen, forresten. Førjulsklem. :)

  SvarSlett
 15. Hei på deg, de julekulene var jo bare helt fantastiske;) Ha en fin førjulsuke...snart er dagen her...klem W

  SvarSlett
 16. Hej Lise!
  Kikar in för att önska dig en riktigt mysig julvecka!

  Klem Jenny

  SvarSlett
 17. Men titta! Du har ju lika fina julkule-skatter som jag, kul! Visst är de härligt med alla de gamla och fina kulorna, jag är förälskad i alla dem.

  SvarSlett
 18. Finn er fin, og det var fabelaktig fine kuler du hadde fått tak i :)

  Ønsker deg og dine en superfin jul-tenk, bare to dager igjen. Jippi :)

  SvarSlett
 19. Å så fine! Mine foreldre fant nettopp noen som ligner veldig gjemt inne i et kott i sommerhuset vårt på Helgelandskysten. Jeg hadde veldig lyst til å snike dem ned i kofferten, men fant ut at det nok var litt dårlig stil. Håper du hadde ei fin jul - og godt nytt år!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!