mandag 13. desember 2010

Barn Jesus i en krybbe lå..

Alexander Girards julekrybbe 

 Julekrybber har vært brukt i mange århundreder. Frans av Assissi har fått æren av å være den første som satte opp en julekrybbe. Det skal ha skjedd i 1223. Nå stemmer visst ikke det helt, men tradisjonen er likevel gammel.  Tradisjonen ble for vår del av verden brutt med reformasjonen på 1500-tallet, en julekrybbe ble sett på som en rent katolsk tradisjon, og dermed djevelens styggedom.  Ikke før på 1900-tallet har tradisjonen tatt seg opp igjen. 

Dette er Giottos framstilling av Frans av Assissis oppsetting av en Bethlehemsscene i Grecia. Her i huset har vi vel forsåvidt ingen egen julekrybbe. Men vi har forskjellige varianter over temaet likevel. For noen år siden var jeg sammen med ei venninne i Krakow sent i november. Det var en utrolig kjekk tur. Det var tåke, snøslaps og litt sånn Kafka-melankoli over det hele. Mye oppvarming skjer fremdeles med kull, så jeg fikk et kraftig astmaanfall som varte noen uker etter at jeg kom hjem igjen også. Likevel, det var sååå kjekt! I Kleshallenen markedshall fra 1300-tallet, har både en markedshall, og en "husflidsbutikk". Her fant jeg vakre, naivistiske treskjærerarbeider. 
Engelen står fremme hele året, jeg blir glad av å se på den. Julekrybba settes fram i jula.   Jeg er jo ikke helt ung lenger, så det som var helt moderne i min barndom, og til og med ungdom, er såkalt retro nå. Jeg lurer på om det gjelder for meg også; gammel, men litt kul likevel? Jeg tror vel egentlig ikke det. Men altså, da jeg var barn, hadde farmor en bitteliten, og utrolig fin julekrybbe i plast. Jeg var så heldig å finne en akkurat likedan en på Østkanttorget i Oslo for noen år siden. Jeg er ikke sikker på om den er fin fordi den er fin, eller om jeg synes den er fin fordi jeg syntes den var fin da jeg var barn. Døm selv....


Ekte plastikk, Made in Hong Kong


Noe av det mer snurrige på markedet er Alessis julekrybbe. Den er vel mer i grenselandet mot leketøy, men morsom er den jo. Ellers er det enorme mengder med tradisjonelle julekrybber der ute. 
Lages det julekrybber i Norge? Ja, det gjøres! Veldig fine til og med. Hos Henning norsk treskjæring kan du bestille denne vakre julekrybben. Ellers har Hadeland glassverk en julekrybbe.
De julekrybben som har gjort størst inntrykk på meg, er den de lager og selger i Bethlehem nå for tiden. På grunn av muren når ikke de tre vise menn frem...


7 kommentarer:

 1. Jeg synes farmor si julekrybbe er kjempefin, jeg. Men det er nok barndommens lykksalige juleminner som gjør det. Legg til litt blå aida med korsstingsbroderi, prinsarepleduft og Jim Reeves, så er julestemninga fullkommen.

  SvarSlett
 2. Jeg har løper i blå aida som jeg har brodert selv. Jeg har til og med Jim Reeves, selv om det ikke er juleplate. Det verste å få til, er prinsareplelukta, men jul blir det vel lell. Jeg har forresten til og med originaleska til julekrybba.

  SvarSlett
 3. Jeg setter stor pris på å lære noe nytt om nyttig og unyttig og fine saker. Tusen takk Lise

  SvarSlett
 4. Takk skal du ha :) Endelig kommer avhengigheten - og samledilla, av interiørblader til en slags nytte. Jeg har mange underveis...

  SvarSlett
 5. Jeg har også en løper i blå aida som jeg har brodert selv. Dvs, tante Marit har brodert en rød tulipan, og ett grønt blad. Men prinsar`n er det dårligere med.

  SvarSlett
 6. Jeg har akkurat kjøpt en lyseblå aidaløper på epla.no. Kjempefin, med engler på. Relativt naivistisk,men fin

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!