mandag 8. august 2011

Royal bakepulver!

Kongelig skal det være! Da er, eller var, det ekstra fint. Jeg har gravd i kjøkkenskuffene mine igjen, det er utrolig mye rart i de gamle, arva oppskriftheftene jeg har liggende der. Blant annet oppskriftshefte for Royal bakepulver, som jeg har arvet etter tante Marit,   kanskje har hun arvet heftet etter oldemor ? Etter grafikken å dømme er det i alle fall eldre enn 1945, jeg tror det må være førkrigs. Mye artig står her, eller hva sier dere om Ørnulf Salicaths Herrekake. Må virkelig si kakenavna har tapt seg. Og så er det så VITENSKAPELIG! Se oppramsingen av Landets beste fagfolk som har bidratt.Betraktingene over paibaking i Norge er kostelige! Trykk på tekstene for å få dem større. (muligens må du trykke to ganger)

Royal it should be! I have excavations in my kitchen drawers again, there is a lot of inherited recipie booklets there. Among others this one for Royal baking powder. I think it may be older than the war, or if not, right after. It is very funny to read, what do you say about Ørnulf Salicats Gentlemans cake as a name for a cake? The best people in the country has helped out with writing this booklet.


11 kommentarer:

 1. Oppskriftsbøker, særlig de selvskrevne, vil jeg gjerne arve. Det er moro å lese og det sier en del om hvordan de som er gamle i dag levde. Artig!

  SvarSlett
 2. Herlig!
  Her er masse kulturhistorie, og enig med deg, dette er førkrigs.
  Herrekaken tror jeg nok jeg hopper over. Ikke at jeg skal melde den til likestillingsombudet, men agustura, korinter og sukater - grøøsssss...

  SvarSlett
 3. Agustura: Hva er det?

  SvarSlett
 4. Jeg tror det er feilskriving for Angostura, som er en bitter smakstilsetting. Den er visst mangelvare for tiden, og selges på svartebørs og ebay for svimlende summer. Så da vil det vel uansett ikke være enkelt å bake Ørnulf Salicaths Herrekake. Herlighet, for et navn. Og les endelig avsnittet om paibaking...

  SvarSlett
 5. det er kjempe stas å eie noe sånt! en del av kulturarven vår ( nå skjedde bare dette vår, uten å tenke på det. så jeg lar et være... )

  SvarSlett
 6. Demie, du har helt lov til å si vår! Du er norsk, du er gresk, du er verdensborger!

  SvarSlett
 7. Hei og takk for hyggelig kommentar hos meg. Sengetøyet er av svært god kvalitet. Det ene var helt ubrukt. Jeg har redd opp sengene og kommer nok til å legge ut bilder av "godbitene". C. Kidston har skjønt sengetøy, har faktisk et dynetrekk, og det mye nostalgi og gamledagerhygge over det.

  For en herlig bakebok du har! Utrolig fin. Så heldig du er. Illustrasjonene er fantastiske! Elsker den slags lektyre! Ha en fin dag.

  SvarSlett
 8. For et fantastisk navn - HERREKAKE!!! Du har rett i at kakenavnene har tapt seg... ;-))

  Her er en forklaring på Angostura... http://en.wikipedia.org/wiki/Angostura_bitters

  Mener ellers å ha sett at Angostura brukes i en drink her i Italia. Og jeg tror faktisk vi har en flaske av dette på puben vår, så det er mulig det ikke er mangelvare her i landet.... Kanskje dere må til Italia for å kunne bake herrekaken??

  SvarSlett
 9. Å, for en herlig gammel kokebok, slikt slker jeg! Har faktisk en bakepulver-kokebok selv, men det er for Freia bakepulver eller noe slikt...Royal høres kongelig ut!

  SvarSlett
 10. Hei på deg, en slik bakebok har jeg også, de er så søte de gamle bøkene. Det var tider det;) Hallongrottene er uten bakepulver og de ble kjempegode...du må prøve dem. Men det finnes mange andre oppskrifter på nettet også, men disse er de som likner mest de jeg kjøper på konditori i Stockholm...ha en fin uke videre, klem Wilhelmine

  SvarSlett
 11. Jeg fikk veldig lyst til å prøve Ørnulf Salicaths Herrekake! Her i huset er det en mann som står for det meste på kjøkkenet, så jeg får gi tipset videre til ham. Kanskje han kan lage sin egen vri og legge til sitt eget navn istedetfor Ørnulf Salicaths, han heter nemlig noe som er minst like rart.

  Det er fantastiske illustrasjoner i disse oppskriftene, så forseggjorte. Jeg har tatt vare på en del etter mine besteforeldre, skjønt jeg er ikke helt sikker på hva de skal brukes til enda. Collager, kanskje?

  Når det er sagt, godt å høre at det er noen som har like god smak i gamle serviser som meg:) Det er herlig at det er flere samlegale damer rundt om i det ganske land, det gir en bekreftelse på at man ikke er ensom på skrotnisse-haugen sin.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!