torsdag 11. august 2011

Samledilla- på Jesusbilder

Det har jeg! Samledilla altså! Og Jesusbilder. Og samledilla på Jesusbilder, og andre religiøse bilder. Og andre gamle bilder i gamle rammer. Jeg vet ikke helt hva det kommer av, men jeg tror jeg vet det. Mine foreldre var unge da de fikk meg, og mine besteforeldre var forholdsvis unge da jeg var barn. Dermed var det mange som levde av gammelgammeltantegenerasjonen og gammeltantegenerasjonen. Det var trygt og godt å være barn, og jeg var en velkommen gjest i alle disse gammeltante- og gammelgammeltantestuene. Og overalt hang det Jesusbilder. Jesus på oljeberget, Jesus i bønn i Getsemane, Jesus som banker på døren og så videre. Når vi skaffet oss gammelt hus i skogen, kom liksom bildene av seg selv. Stadig flere blir lagt til samlingen, sist var seks bilder jeg kjøpte på auksjon ved Fele-Jo-vatnet. Ingen andre var interesserte, så jeg fikk dem så billig at de nesten var gitt for pengene.

I am a collector! I collect a lot of things, one of them are old pictures of Jesus, and also other religious pictures. And other old pictures, in old frames. When I was a child, my parents were young, their parents were still rather young, and there were a lot of persons in the greatgreatparents generation around. I think I felt myself a welcomed guest around in all this elderly persons houses, and everywhere, religious pictures were hung on the walls. My love for these pictures started then, I think. When we bought our old house in the woods, I started to collect. I thing I wanted to create the same good feeling. I buy new , ehmm, old pictures all the time, six week ago I got six of them at a very good price, almost no price at all!

Ikke så veldig gammelt, mellomkrigstiden kanskje?
Not so old, from between the first and the second world war?


Dette er et oljetrykk, og er derfor fra før første verdenskrig, kanskje til og med før 1900.
An oilprint, may be from before 1900.

Nydelig bilde, og nydelig ramme, dessverre skjevt. Fotostativ ville ha hjulpet


Også oljetrykk. Auksjonsfunn. lite sjarmerende ramme...


Arv. Fra rundt 1900


4 kommentarer:

 1. Herlig innlegg Lise! Så morsomt, jeg har samme Jesus-dilla. Lille Jesusbarnet, voksne Jesus, Fadervår på sengekanten var hverdagsingrediens hjemme hos oss (grunnet mine gamle foreldre) og i Finnmark hos Bestemor.

  Jesus og engler er også tilstedet i Stillebenhjemmet (barnetroen og tradisjonen vettu). Datteren har lille Jesusbarnet over sengen. Et nydelig bilde av han, anno 1900-tallet. Hun fikk det i dåpsgave av min søster.Så der henger han sammen med stor plakat av Hanna Montana. Jeg synes det er en herlig kontrast.

  Det øverste bilde du viser med mor, barn og vakker engel har jeg også en "utgave" av. Og her om dagen hadde jeg tenkt å blogge Jesus og englene mine - du kom meg i forkjøpet, det var artig. Oi, nå skrev jeg langt, ble så inspirert. Vel, ha en velsignet fredag og helg.

  SvarSlett
 2. du har en fin samling her Lise! jeg liker Madonna med hjertet ... jeg vokst opp med mange Madonnaer rund meg- det er i Hellas veldig populært med Panagia ( Madonna på gresk) . det imponerte meg som ung at alle bed Panagia om hjelp og ikke Gud. mormor sa det var fordi hun hadde kjent det største smerte et menneske kan kjenne, å miste sitt eget barn- også var hun jo et menneske så hun kunne forstå oss bedre... jeg likte den versjonen og hennes knivstukket hjerte på bildet minnet meg om alt dette ....

  SvarSlett
 3. Hei på deg :) Enig, det er fint og koselig med slike bilder! Jeg likte de to øverste spesielt godt. Mamma og pappa har ett på soverommet som jeg alltid går inn for å se på når jeg er på besøk (Jesus med en flokk sauer). Jeg har kjøpt ett til meg selv også, gjennom en bloggdame :)

  SvarSlett
 4. Likte spesielt godt det øverste, jeg. Tror også det er fra mellomkrigstiden. Kanskje nettopp derfor jeg liker det så godt. Det er liksom min periode - på hovedfag.

  Gleder meg til å se flere utgaver! :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!