søndag 5. desember 2010

Alice in Wonderland

Alice in Wonderland. Vidunderlig. Mer surrealisme. Jeg har et aldri så lite oppheng her. Min relativt høye alder til tross, gikk jeg selvfølgelig avsted og så Tim Burtons  filmatisering av Alice in Wonderland. Med 3D-briller. Johhny Depp var selvskreven, og veldig god, som The Mad Hatter. Filmen fikk ikke de helt storslagne kritikkene, når det kom til stykket, men jeg synes ikke man skal bry seg om det. Jeg liker så godt den surrealistiske estetikken. Der lite er stort, og omvendt. Dette er bakvendtland på sitt beste, fargene er vakre, dyr kan snakke... 


 Alice in Wonderland ble opprinnelig utgitt i 1865, skrevet av  forfatteren Lewis Carrol. For en gangs skyld, kanskje den første til og med, ble det utgitt en barnebok som ikke hadde et pedagogisk siktemål. Meningen var ikke noe annet enn å fortelle en god historie. Forfatteren hadde ikke barn selv, men skulle ha hatt nær kontakt, vært en slags husvenn, av den virkelige Alices familie. Hun hette Alice Lidell.



Det er mange underlige, og originale karakterer i Alice in Wonderland, en, eller retter to av dem, er Tweedledum og TweedledeeI Tim Burtons film ble de spilt av Matt Lucassom først og fremst kjenner fra Little BritainHan var utrolig god i begge rollene.



Alice in Wonderland har vært en kilde til mye kreativ virksomhet, også i mote.Se foreksempel dette moteshowet.  Sentrale roller i Tim Burtons filmatisering var disse tre: 


Johnny Depp, Helena  Bonham Carter, Ann Hathaway
Hovedrolleinnehaver var den relativt ukjente  Mia Wasikowska, som spilte en nydelig Alice


Alice in Wonderland har også inspirert designere, se for eksempel Men at works lysestake Wonderland: 


Er den ikke utrolig? Ja, jeg sa forsåvidt ikke fin, men jeg kunne godt ha tenkt meg en slik en,
og fra Ideas to steal har jeg stjålet disse bildene, som også får meg til å assosiere til Alice in Wonderland."Ideas to steal"  har fått sine bilder fra den amerikanske nettbutikken Anthropologiesom har utrolig mye morsomt. Tekannelampene får du også kjøpt hos Chez nous i Trondheim!



The mad tea party


2 kommentarer:

  1. Så fint Lise. Opplysning for folket her. Anne-Tove

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha! Jeg storkoser meg med dette...

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!