fredag 14. oktober 2011

Reinhekla tøv- eller Czardasfyrstinnen

Jeg er så glad i reinhekla tøv! Slikt som er laga bare fordi man skal more seg, som ikke behøver være utviklende, oppbyggende, ha dobbel bunn eller noen ting. Bare tullball. I går for eksempel var jeg på Czardasfyrstinnen, Trondheim symfoniorkesters oppsetting. Det var bare ren og skjær og lutter , ikke luther altså, glede. Historien er jo, som antydet, bare tøv, fra ende til annen. Forviklingskomedie, men kjærlighet, selvfølgelig, og selvfølgelig får de rette hverandre til slutt. Skulle bare mangle.

Oppsettingen er stort sett med "lokale krefter". Jeg glemmer ikke en gang for mange år siden, tidlig åttitall muligens, at Evita ble satt opp i Trondheim. Ikke verst, til å være med lokale krefter, skrev de i Dagbladet. Her var det lokale krefter, det skal jeg love dere. Randi Stene, for eksempel, lokal kraft (det må vel hete det, sånn i entall?) i verdensklasse! Hun var perfekt som Czardasfyrstinnen! Stemmen er perfekt, hun synger fantastisk. Og så er hun vakker! Og hun er en flott skuespiller! Hun greier å synge og bevege seg samtidig, og på en flott måte! Og så er hun veldig lokal, fra selveste Byneset.  Og Kari Postma, lokal som bare det, selv om hun er datter av den nederlandsk-norske harpisten Willy Postma! Og kjempegod, og også et komisk talent. I balletten ei jente fra nabolaget. Og de andre sangerne, ingenting å si på noe, annet enn at dette var bra!Jeg liker musikken også jeg! Nei da, den er ikke dyp, intellektuell, provoserende eller krevende. Den er feiende flott, som det heter. Og med tydelig ungarsk preg. Som musikken sigøynerorkestrene spiller på restaurantene i Budapest. Forresten hører sviskene fra Czardasfyrstinnen alltid med i repertoaret deres. TSO er et veldig bra orkester, for tiden opplever det en virkelig oppblomstring, med utsolgte billetter til stadighet.

I fjor var jeg på Jolanta, som TSO satte opp, det var tragisk. Pappkulisser, pappregi, og et tåpelig stykke. Det er jo også Czardasfyrstinnen, men det gjør ingenting, for den er morsom. Scenografien var lang fra papp, handlingen var lagt til USA på femtitallet, det var et fruktbart grep. Det var farger og morsomme innfall, flotte kostymer! I det hele tatt, grip sjansen om du kan!

Til og med programmet var flott, også det laget av "lokale krefter". Tibe-T traff fint, synes jeg, med tegneseriestilen fra femtitallet. Jeg håper det er greit at jeg låner bildene her. Hallo, alle sammen, det er reklamebyrået Tibe-T som har laget dem.


 Yesterday I was at a operette here in Trondheim. It was the Czardas princess, and Randi Stene was the star. I loved it! The pictures is from Tibe-T

8 kommentarer:

 1. Jeg ble i alle fall nysgjerrig pga de kule plakatene. ☺

  SvarSlett
 2. Er du også en sånn kulturelsker som meg? Så gøy! Jeg hørte bare gode ord om gårdagens forestilling ja, det hadde visst vært knall! Hildegunn Eggen er jo fra bygda mi og gjorde sikkert god figur.

  Du må besøke arbeidsplassen min, Stiklestad Nasj. Kultursenter i sommer, mange av TSO'erne spiller i symfoniorkesteret under Spelet om Heilag Olav. Mektige saker. Og så spiller de Stjernenatt i Borggården med operasvisker. De har hatt med seg solister som Ketil Hugaas, Isa Katharina Gericke, Eir Inderberg og Kjetil Støa. Vi holder på å planlegge neste års program nå, I'll keep you updated:-)

  Hilsen Maratonjenta som skal til Trh. imorgen på Maria Menakonsert!

  SvarSlett
 3. Kos deg på Trøndelag Teater, jeg så prøveforestillingen av Håndverkerne og her er et innlegg om den: http://maratonjenta.blogspot.com/2011/09/handverkerne-from-hell-pa-trndelag.html

  SvarSlett
 4. lokale krefter kan oppnå mye... og jeg følte jeg var der jeg ...
  liker du sånn sigøynerorkester, kanskje du liker også musikken til goran bregovic ( i hvertfall den tidlige jobben hans)

  SvarSlett
 5. Så utrolig fint og morsomt program, her har jeg gått glipp av noe! Jeg skal på loppemarked i dag, og senere i kveld på Døla jazz konsert med "lokale krefter" dvs. en kjempeflink gutt fra hjembygda mi spiller. God lørdag til deg :)

  SvarSlett
 6. Jeg føler meg nesten snytt. Ville vært der jeg også! Jeg unner deg alt godt,men jeg hadde hatt det utmerket, om jeg kunne delt den med deg.

  SvarSlett
 7. Hej!
  Jag har bara sett opera en gång, men jag tyckte inte om det. Kanske kan man lära sig att gilla opera? Fina affischer var det iallafall, kanske bara affischen kan locka till sig en annan målgrupp än vanligt.

  SvarSlett
 8. "Lokale krefter" , ja, noen tror visst det er bare i Oslo krefter kan skape.
  De har nok ikke vært mye ute blant folk!
  Overskudd, livsglede, skaperglede, lek og lyst er herlig :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!