søndag 23. oktober 2011

Yatzyminner

Rundt omkring i huset ligger en del esker, med sitt mer eller mindre dyrebare innhold. Mine esker, mine dyrebare esker, for å sitere Pompel og Pilt. En av dem er yatzyeska mi. Mamma kan fortelle at de fikk Yatzy i barselgave da jeg var nyfødt. Og det er akkurat den yatzyeska jeg har. Og i den finnes noen av mine skatter, 17maisløyfa mi fra da jeg var barn, med portrett av kong Olav, et gammelt blondejulekort, og mine aller vakreste glansbilder. De skal jeg vise en annen dag. Nå er det yatzy det dreier seg om. 

Jeg husker veldig, veldig godt lyden av yatzyterninger på teakbord. Mamma og pappa spiller yatzy, vi har vokst opp med å spille det, og farmor og farfar spilte det sammen med oss, og sammen med Hjørdis og John. Nesten hver helg spilte de yatzy sammen. Nå fyller farmor 100 år om noen uker, men det er ikke lenge siden jeg hørte at Hjørdis har vært på aldersheimen og spilt sammen med henne.  Og jeg og mannen min spiller også. Vi gjorde det nesten hver fredag og lørdag i cirka 18 år. Da ble vi litt leie, så vi begynte med kort i stedet; gin rummy for å være nøyaktig. Det er noe spesielt med yatzy, hvis man konsentrerer seg godt nok, kan man få nesten hva man vil ha, særlig gjelder det yatzy, altså seks av hver. I det terningene går, vet man at nå, nå er de der! Noen vil spille tvungen yatzy, men det er bare for barn, ignoranter og døgenigter. Kanskje vi skal begynne å spille yatzy igjen.... Men da er det maxiyatzy selvfølgelig.

I have some boxes around, some are rather precious to me. On of them are my yatzy box. My parents got the yatzy as present when I was a newborn baby, a long time ago... The box now contains a ribbon with a portrait of our late king Olav, a nice and old christmas card, and my most precious book marks, if that is the right word in english.  We played a lot of yatzy when I was young, my parents did, and also my grandparents. My grandmother is turning 100 next month, but she is still playing yatzy sometimes together with her old friend Hjørdis. My husband and me played maxi yatzy almost every weekend for 18 years, then we tired a little, and started to play gin rummy (with cards) instead.

7 kommentarer:

 1. Koselig med gamel minner. Hos oss går det i bokrydding denne helga.

  SvarSlett
 2. i love old boxes with graphics on them. especially if you have had them all along. i have a wonderful old 'clue' game i love. and isn't it funny that it's probably the same game, but spelled 'yahtzee' in north america.

  SvarSlett
 3. Når jeg leser innleggene dine får jeg smak i munnen, lukt i nesen og stemning i hele meg. Du har en egen evne til å sette meg tilbake i tid til gode, lune minner.

  Tusen takk for det!

  Ja, klart jeg har spilt yatzy og det lå i akkurat samme eske som den du har tatt bilde av. Yatzy er en klassiker sammen med Ludo og Kinasjakk. Først- og sistnevnte kan spilles alene, lurt om en liker å vinne!

  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
 4. Hei på deg Lise! Så hyggelig at du handler i Eplabutikken min :) :) Jeg sender skålen snarest mulig. I morgen drar jeg til Oslo grytidlig og er sent tilbake, så den blir nok sendt i posten på tirsdag. Vi drev nok mere med spill før mobil og pc kom i hus. Jeg og broren min spilte mest Ludo. Jeg er aller mest glad i glansbilder, like mye i dag som da jeg var barn! Dine ser fantastisk fine ut! Men vi spiller fortsatt kort, hver gang vi er i Trøndelag :)Så koselig å høre deg fortelle om de gamle damene. Jeg ønsker deg en finfin ny uke

  SvarSlett
 5. God morgen Lise. Herlig eske med herlig innhold. Håper du viser glansbildene en dag. Gjerne hver enkelt. Jeg er så glad i gamle glansbilder. Har egentlig dilla, og har hatt det siden barndommen. Fant faktisk artige cowboyglans som skal rammes inn og henge over sengen til min lille sønn. Fin mandag til deg.

  SvarSlett
 6. en av de første "norske" ting jeg lærte meg. Yatzy. ikke i en sånn vintage utgave, men morsomt for det ; )

  SvarSlett
 7. Hej Lise!
  Vilken charmig gammal Yatzyask! Jag har faktiskt aldrig spelat det spelet någon gång:)

  Vad härligt att din farmor fortfarande spelar ibland, imponerande att hon fyller 100 år snart!

  Ha en fortsatt bra dag!

  Klem Jenny

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!