søndag 26. februar 2012

Viewmaster!

Hos farmor var det noen skatter, først platespilleren med LappLisa der hun sang og sang Barnatro, barnatro, til himmelen du er en gyllen bro, med hakk og sprak og det hele. Og så var det viewmasteren. Det lukta litt gresk kaffe av de må hjula med eventyrlige bilder. Gresk kaffe ja! Jeg tuller ikke. Litt gammelt papir har litt samme lukta som gresk kaffe, et olfaktorisk sammentreff. Noen av duftmolekylene er felles, antakelig. Ikke vet jeg. Men i alle fall, der satt jeg, og fikk ta frem dette amerikanske eventyret, og drømmen meg inn i en tredeverden uten sidestykke i norsk natur. Det var nemlig ikke norsk natur, det var amerikansk. Store trær, så store at det gikk an å kjøre en buss gjennom hull i dem, tror jeg. Kanskje. De var i alle fall store. Niagara falls. Som for ettertiden alltid får meg til å tenke på vår gamle Miele oppvaskmaskin, den vi arvet etter svigerforeldrene mine. Hver gang vi satte den på, var det unntakstilstand i heimen, som om vi hadde Niagarafossens mektige vannfall midt inne i stua vår. Alt måtte vente, all samtale forstummet. Nå tror jeg at jeg er på viddene igjen. Viewmaster ja, det er jo ikke så mye å skrive om det. Annet enn at jeg er så gammel at det var eventyrlig å få se på noe så fint. Det aller fineste var forresten bilde av fødselskirken i Bethlehem. Med alle de fine, gyldne lampene som hang etterhverandre. Nå skal jeg gå på jakt på nettet og se om jeg finner noen bilder som ligner...There were some treasures at my grandma's (she is still alive, by the way, she reached a hundred years last november, and is now in an old peoples home) She had her grammophone, with a few records, and then she had her viewmaster. The paper around the reels had a faint smell of greek coffee. I am not kidding, old paper and greek coffee have send away some similar whiffs that reach my nose, an olfactorical coincidence. Well, anyway, I loved to put the reels into the viewmaster, and then come to a quite different world, mostly american. Niagara falls. Big, big trees, so big you could drive a bus throug a hole in the middle. But the most beautiful of all were the reel with pictures from the Nativity Church in Bethlehem. With all the beautiful, golden lamps in the Crypt..


Foto Richard Eriksen

12 kommentarer:

 1. Så herlig. Verden var så mye større før og alt var så mye lenger unna. Og det som var langt unna var så veldig eksotisk.

  SvarSlett
 2. Vi hadde en viewmaster hjemme hos oss, den fikk vi av vår onkel som bodde i Stockholm:) Og Stockholm var jo det store utland det også må vite:) Hvor den ble av vet jeg ikke:)
  Men da sønnen fylte 6 år i 1884 fikk han en rød viewmaster i gave:)

  Herlige barndomsminner:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 3. Det er jo ikke så rart at jeg kommer tilbake til bloggen din igjen og igjen.
  Du har evnen til å fortelle så levende, og spennende, og ofte kjenner jeg meg også litt igjen.

  Ha en riktig god uke!

  SvarSlett
 4. i am a HUGE silent admirer of viewmaster and its dated products. i found a little red one recently in a thrift shop, but only a few stray reels. i like how it was called sterescope. many, many times overruled since, in these technological days... still. vintage charm is never to be understated.
  the smell is interesting! ;)
  n♥

  SvarSlett
 5. Hei! Vi hadde en sånn med "Peter Pan". Det var utrolig fascinerende med 3d-effekten.
  Fant en View-Master på en bruktmesse, men den var dyr og bildene var kjedelige, så jeg kjøpten den ikke.

  Og, du, har du sendt premien min? Syns vi har fått så lite post i det siste, og lurer på om noe rett og slett forsvinner?!

  SvarSlett
 6. Å Ja Lise! Gresk kaffe lukter som gammel stovete parir... noen ganger smaker det det same og : D
  Jeg har fått skrivesperre ( er det ikke sånn man kaller det? ) og synes er det nydelig å lese deg istede...
  Ha en trivelig dag : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har litt sperre jeg også, for tiden. Vi kommer oss vel etter hvert

   Slett
 7. hi!
  came here via Patrice looking for monograms and was happy to have a nice look around here!
  i like it very much.
  Grandmas and their "stuff" are the best.!

  SvarSlett
 8. ps i've been through that tree :)

  SvarSlett
  Svar
  1. So exiting! When I saw those photos as a child, I could not imagine they were realy real :)

   Slett
 9. That is great place for a car, lovely :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!