mandag 16. januar 2012

Avsila havergrynssup

I helga var vi hos foreldrene mine, og siden mye av tida gikk med til å flytte ting etter en dominohendelse, er det ikke til å unngå at man, altså jeg, blir opptatt av ting. (De har flytta soverommet til det opprinnelige soverommet, som i mellomtiden har vært spisestue) Jeg er opptatt av ting. Jeg tror nesten alltid jeg kommer til å være det også, til min døyan dag, som det heter i Namdalen. Ja, hette, i alle fall. Jeg snakka namdaling som en innfødt til jeg var rundt 20 år, men det er mer enn 30 år siden, dessverre. Men altså, ting. Og hva tingene kan bety, utover seg selv. Det er selvsagt det som gir dem verdi. For eksempel kan verdien være i kroner og øre. Eller i gode minner. Og det er nok det som føles mest verdifullt. I ei av hyllene på kjøkkenet til mamma står det ei fløtemugge, i sanitetsporselen fra Porsgrunn. Mormor hadde ei akkurat likedan mugge, bare større, som hver dag stod på frokostbordet når vi var der i feriene som barn. Vi fikk veldig sjelden servert melk, jeg kan ikke huske de hadde kyr, og jeg er så gammel at melk ikke alltid var så lett å få tak i på butikken. Men vi fikk det som var mye, mye bedre til frokost; avsilt havregrynssuppe, med bittelittegranne saft i. Det var saker det. Jeg husker ikke så mye mer fra frokostbordet enn akkurat dette, ja og så gommen, da. Å salige stunder uten like...

Da jeg for noen år siden kom over et helt servise i samme mønster, på et bruktmarked i Søgne, presterte jeg å kjøpe det før mannen min kom seg ut av bilen. Jeg fikk rett og slett los. Og der det står i skapet i huset i skogen, vekker det hyggelige barndomsminner.When visiting my parents last weekend, we were occupied with things; moving things, throwing away things, cherishing things. They had relocated their master bedroom to their former bedroom, For many years this room had been dining room, so it was a lot to do. And there, among other things, I saw this little decanter that was a miniature of the one that used to contain my grandmothers oatmeal soup.It was sieved, and served as a drink instead of milk during breakfast, and we children loved it! 


When I some years ago came across cups in the same pattern, I had bought it before my husband was out of the car!

8 kommentarer:

 1. Lurer på åssen sånn avsila havregrynsuppe smaker... Kanskje du må dele oppskriften?

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppskrifta er sånn noenlunde slik, for to posjoner:
   0,75 dl lettkokte havregryn
   5 dl vann
   knivsodd salt

   Dette kokes opp og koker i noen få minutter. Siles. Tilsett litt saft eller melk, og sukker om man vil det

   Slett
 2. Du store allstyrens - avsilt havresuppe! ? Dét har jeg aldri hørt om, men så har jeg aldri spist havresuppe heller.
  Melk i butikkene? Det var jo egne melkebutikker, og i min barndoms somre på Lillehammer, ble melken kjøpt i brune flasker med melkekapsel på. Veldig rart syntes vi som bodde i Drammen og fikk melk på kartong. Moren min er forresten født i Namsos og bodde på Homstad i Namdalen under krigen. Skal sjekke havresuppen med henne *S* - Hun er litt eldre enn deg, da!
  Kos deg med trivelige kopper og kok deg litt suppe - Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er stor forskjell på Lillehammer og Leirvika. Det siste er en bitte liten plass. De solgte nok melk, men mormor var nå vant til å servere havregrynssuppe. Passer utmerket som trøsteføde når man er syk; comfort food som Nigella sier

   Slett
 3. jeg har aldri hørt om avsilt havresuppe jeg heler men jeg skjønner mer enn godt hva du mener om minne verdi til ting. jeg har kjøpt flere ting, som regel fra loppemarkeder, på grunn at de minner meg om mormor. noe hun hadde hjemme hos seg og har blitt en del av mitt barndom. virkelig salige greia.

  ha en fin dag Lise : )

  SvarSlett
  Svar
  1. I alle fall i Sverige har de Oatly i melkedisken. Det er i grunnen akkurat det samme.en god dag til deg også!

   Slett
 4. Nå er jo du KJEMPEGAMMEL i forhold til meg, så enkelte forandringer, var det nok på de seks årene som skiller oss. Jeg kan ikke huske annet enn at det var melk på frokostbordet. Men når jeg stod ekstra tidlig opp, fikk jeg hjelpe mormor med å koke havresuppe til kopplamma. Først fikk jeg en kopp med havresuppe. Så silte mormor suppa, helte den på ei flaske, og satte på en smokk. Og så fikk jeg bli med og mate lamma. Det var gjerne litt kjølig i lufta ennå, og rått i gresset, men åååå, så gode minner.

  SvarSlett
 5. Suppa som lamma fikk, var selvfølgelig uten saft, men det var littsukker i den.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for kommentarer!